Élettelen hajlék

A legújabb dán felmérések szerint a hajléktalan emberek várható élettartama sokkal alacsonyabb, mint az átlagembereké, halálozási arányaik viszont jóval magasabbak.

A kutatás során a szakértők összesen 32 711, 16 évesnél idősebb hajléktalan (23 040 férfi és 9671 nő) életkörülményeit és egészségi állapotát vizsgálták meg Dániában. Az eredmények szerint a halálozási arány hajléktalan nők esetében 6,7-szer, férfiaknál pedig 5,6-szer magasabb, mint az átlag lakosság körében.

A Lancet június 14-ei, online kiadásában megjelent kutatási adatokból kiderült továbbá, hogy a 15 és 24 év közötti hajléktalanok várható élettartama férfiak esetében 22, nők esetében 17 évvel kevesebb, mint a populáció többi tagjánál.

shutterstock_101287751

A hajléktalan férfiak 62, a nők 58 százalékának voltak pszichiátriai betegségei a felmérés idején. Emellett a férfiak 49, a nők 37 százaléka szenvedett valamilyen függőségi betegségben. Szakértők szerint a megnövekedett halálozási arány főleg ennek köszönhető, hiszen az alkohol- és/vagy drogfüggőség 70 százalékkal növeli a korai halálozás esélyét nők és 40 százalékban férfiak esetében. Az olyan külső tényezők, mint az utcai erőszak és az öngyilkosság, a hajléktalanok esetében az összes halálesetek 28 százalékáért felelősek.

"Hatalmas egyenlőtlenségek mutatkoznak az átlagemberek és a hajléktalanok várható élettartama között. Férfiak és nők körében is egyaránt rendkívül magas a balesetek és az öngyilkosságok aránya – nyilatkozta Sandra Feodor Nielson, a Koppenhágai Mentális Egészségügyi Központ munkatársa – Egyértelműen látszik, hogy a hajléktalanok mekkora veszélyben vannak a közegészségügy szempontjából: a társadalom perifériáján élőknek szüksége van az odafigyelésre és a segítségre, ez a mostani felmérések üzenete."

Forrás: