Egy perc és elmész?

Több kutatás egybevetése után jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a viselkedésterápia gyakran nem hatásos gyógymód a problémára.

„Meggyőzőbb bizonyítékokra van szükségünk arról, hogy tényleg működik.” – mondta el a kutatás vezetője Stanley Althof, a Dél-floridai Anyai és Szexuális Egészségközpont igazgatója.

Azzal a pszichológusok sincsenek tisztában, hány férfit érint a jelenség. Hivatalosan azt nevezik korai magömlésben szenvedőnek, aki a behatolás után legfeljebb egy perc után ejakulál, ez az erősebb nem 2-5 százalékára lehet igaz. Ennél valószínűleg jóval többen, akár 20-30 százalék is érezheti úgy, hogy nem bírja elég ideig.

A probléma okai még nem tisztázottak, valószínűleg az idegesség, a magömlési reflex hibás működése és egyes agyi folyamatok lehetnek érte a felelősek, de öröklött tényezők is szerepet játszhatnak benne. Néhányan antidepresszánsokat írnak fel a bajra, mivel ezeknek van olyan mellékhatásuk, hogy késleltetik az orgazmust. Emellett azonban előfordulnak egyéb, kellemetlen kísérőjelenségeik is, így nem ezek számítanak a legjobb megoldásnak. Szóba jöhet még a lidokain is, ami elzsibbasztja a péniszt, ám sokan nem szeretik, mivel az aktus előtt 15 perccel fel kell vinni, és kondomot is kell mellette használni.

shutterstock_47382295

Ezért fejlesztették ki a viselkedésterápiát, amely orgazmust késleltető technikákat tanít gyógyszeres kezelés nélkül. A különböző pózok váltakoztatása, a mozdulatok feletti uralom és a gondolatok kordában tartása több férfi problémáján segített már. Esetükben a partnerük is kielégítőbbnek találta a nemi életet.

Más tanulmányok úgy tapasztalták, hogy a legjobb eredményt az antidepresszánsok vagy a skizofrénia kezelésére használt szerek és a terápia együttes alkalmazásától lehet várni, míg ezek külön-külön nem érnek sokat.

Nehéz tehát eldönteni, mi a hatásos gyógymód. Az biztos, hogy a viselkedésterápia nem olcsó, és egy kezelési időszak legalább két-három hónapig tart. Althoff szerint azonban érdemes megfontolni, hogy befektetünk-e abba a lehetőségbe, hogy talán megjavul a szexuális életünk.

Forrás: