Egy cseppnyi segítség – Interjú Béres Klárával

A Béres József által két évtizede létrehozott Béres Alapítvány a Teljes Életért elnevezésű szervezet eredményeiről, társadalmi felelősségről, a családi hagyományokat ápoló Béres Klárával beszélgetett a napidoktor.hu.

Béres József neve az innovativitás, a szakértelem és a tisztességes munkába vetett hit jelképe Magyarországon. Két évtizeddel ezelőtt hozta létre karitatív célokat szolgáló szervezetét. A Béres Alapítvány a Teljes Életért elnevezésű alapítvány eredményeiről, társadalmi felelősségről a családi hagyományokat ápoló Béres Klárával beszélgettünk.

napidoktor.hu: Hogyant jött létre a rangos alapítvány?

Béres Klára: Amikor 1989-ben megalakult a Béres Részvénytársaság, a másokra való odafigyelés, a segítőszándék Béres József életszemléletéből adódóan azonnal gyökeret eresztett a nevét viselő vállalatban. Az alapítástól fogva mindannyian fontosnak tartottuk, hogy azoknak, akik hozzánk fordulnak segítségért, lehetőségeinkhez mérten valamiféle támaszt jelentsünk. Így jött létre a Béres Alapítvány a Teljes Életért. Küldetését a nevében hordozza: az élet teljességét szolgálni. Aki ismer, úgy gondolta, jól fogom képviselni erkölcsi örökségünket – empatikus vagyok, érzékeny a nehézségekre, s tisztelem az értékeket.

gyogyszer_kat

napidoktor.hu: Rengeteg kérés érkezik Önökhöz, mindenkit és mindent támogatni nyilvánvalóan nem tudnak. Mi áll a tevékenységük fókuszában?

Béres Klára: Gyökereink a Béres Cseppből erednek, munkánk a gyógyításhoz kötődik, egyértelmű, hogy legérzékenyebben az egészségügyi problémák érintenek meg minket. Legjelentősebb támogatásainkat ezen a területen nyújtjuk. Ma már szinte megszokott a karácsony körüli 100 ezer üveg Béres Csepp adomány, amelyet országos karitatív szervezetek segítségével juttatunk el a rászorulóknak.

Tíz éve a Béres a daganatos betegekért program keretében külön figyelmet szentelünk a rosszindulatú betegségben szenvedőknek. Évente jótékonysági estet szervezünk egy-egy jelentősebb ügy megvalósítása érdekében. Idén áprilisban a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinika új intenzív részlegének berendezésére gyűjtöttünk. Alapítványunk ezen kívül részt vállal az oktatás támogatásában, a tehetségek segítésében, kultúránk terjesztésében is. Természetesen jelen vagyunk a határainkon túli területeken is, Felvidéktől Délvidékig, Kárpátaljától Erdélyig. Boldog vagyok, hogy ma azt mondhatom, hogy a húsz év során sokfelé és sok segítséget adhattunk.

napidoktor.hu: Húsz év munkájából már nagyon sok minden kikerekedik. Mire a legbüszkébb az elmúlt húsz évben?

Béres Klára: Megtanultunk jól adni. Nem elegendő egyszerűen csak letudni egy támogatást, az is fontos, hogy az adomány elérje a célját, és valóban a rászorulókat segítse. Nyugodt szívvel tudjuk azt mondani, hogy minden adományunk azokhoz jut el, akiknek szánjuk.

Arra is nagyon büszke vagyok, hogy lehetőségeinkhez igazodva mindig olyan ügyeket választunk, ahol a sokszor szerény támogatás is nagy segítséget jelent. Ezt tanultuk, ebben a szellemben  nőttünk fel. Alapítványi  munkánk jelmondatának választottuk az anyai intelmet, mely szerint id. dr. Béres József édesanyja nevelte a fiát: „Fiam, ha segítséget kérnek tőled, és te tudsz segíteni, akkor azt megtenni kötelességed.” Apósom egész munkásságát a másokért való tenni akarás, a segítő szándék, a másik ember szeretete vezérelte. Nagyon is természetesnek érzem, hogy az ő példáján nevelkedve, az ő életútját ismerve, mi sem válhattunk másmilyenekké.

beres

napidoktor.hu: A gazdasági válságból adódó nehézségek köztudottan megkurtították a vállalatok jótékony célra fordítható büdzséjét. Mi a helyzet Önöknél?

Béres Klára: A problémák sajnos minket sem kerülnek el. Komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy pozíciónkat meg tudjuk tartani, és sajnos mi is csökkenteni kényszerültünk a támogatásainkat. A jó hír viszont az, hogy minden korábbról felvállalt kötelezettségünket – mint például ösztöndíjaink, termékadományok stb. – mindeddig maradéktalanul teljesíteni tudtuk, és az igazán rászorultak most sem maradnak segítség nélkül.

napidoktor.hu: Önnek mit jelent a segítség?

Béres Klára: Mások segítségére lenni olyan csodálatos dolog, mely két irányban hasznosul. Jó annak, aki kap, és jó annak is, aki ad. A jókedvű adakozót valóban szereti az Isten. Aki ad, az sok szeretet kap viszonzásul, megbecsülést, s végső soron sok erőt az élethez. A jó cselekedetével, valójában a magunk élete gazdagodik igazán. A lélek felemelkedik, az ember nemesebbé válik azáltal, hogy együtt érez másokkal.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.