Depressziós adatok

A depresszió világszerte 121 millió embert érint. Kihat a munkaképességre, a párkapcsolatokra és rontja az életminőséget, sőt, legrosszabb esetben akár öngyilkossághoz is vezethet.

A BMC Medicine című folyóiratban közzé adott kutatásban összevetették 18 ország társadalmi helyzetét és a depresszió megjelenését. Az Egészségügyi Világszervezet Mentálhigiéniai Világfelmérésével karöltve 20 központ kutatói működtek együtt a depresszió megjelenésének kutatása érdekében. A major depressziós epizód (MDE) átélői közé azokat sorolták be, akik kilenc kritériumból ötnek megfeleltek (például szomorúság, érdektelenség, örömtelenség, bűntudat, alacsony önértékelés, alvás- és étvágyzavarok, alacsony energiaszint, rossz koncentrációs képesség).

Több mint 89 000 embert kérdeztek ki részletesen. A magas jövedelmű országok lakosainak 15 százaléka, míg a közepes/alacsony jövedelmű országok lakóinak 11 százaléka bizonyult hajlamosnak a depresszióra. 5,5 százalékuk a felmérést megelőző évben esett át a betegségen. Az MDE magasabb arányban fordult elő a gazdagabb környékeken (28 százalék a 20 százalékhoz képest). Különösen sokan szenvedtek benne Franciaország, Hollandia és az Egyesült Államok területén. A legkevesebb depresszióst Kínában találták (12 százalék), ezzel szemben az MDE rendkívül gyakran fordult elő Indiában (csaknem 36 százalék).

depresszi%2525C3%2525B34

Néhány vonás minden kultúrában hasonló rajzolatot mutatott: a nők kétszer gyakrabban szenvedtek a betegségtől; legfőbb kiváltó ok pedig általában a partner elvesztése volt (halál, válás vagy szakítás miatt). Az életkor szerepe azonban eltért országonként. Az alacsony jövedelmű országokban csaknem két évvel korábban jelentkezett.

Evelyn Bromet professzor a New York Állami Egyetemről elmondta: „Ez az első tanulmány, mely standardizált eljárással hasonlítja össze a különböző országok és kultúrák depressziós és MDE-arányát. Kimutattuk, hogy ez a betegség jelentős egészségügyi problémát jelent a világ minden területén, erőteljesen kapcsolódik a társadalmi helyzethez. A minták és okok megértése segíthet a különféle szervezeteknek enyhíteni a betegség egyéni életvitelre és társadalomra gyakorolt káros hatását.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.