Csupán 6 hónap gyaloglás segíti az idősödő agy munkáját

Egészséges étrenddel együtt még többre megyünk

A gyaloglás és a közepes tempójú mozgás egyéb formái sokat tesznek azért, hogy az idősödő agy továbbra is jól működjön, ne lankadjon a mentális frissesség – állítja egy új tanulmány.Jól járunk, ha a gyaloglás vagy egyéb, közepes tempóban végzett testmozgás a jó barátunk. Egy új klinikai tanulmány ugyanis rávilágított, hogy az idősebb embereknél visszafordíthatja a mentális hanyatlást.

A kutatók olyan nőkre és férfiakra koncentráltak, akiknek már voltak enyhe problémáik a memória és a gondolkodási készségek terén. Kiderült: 6 hónap gyaloglás vagy kerékpározás a szobabiciklin visszafordította ezt a folyamatot.

A testmozgást végzők az ún. végrehajtó funkcióik terén javulást tapasztaltak: az idősödő agy képes volt figyelni, szabályozni a viselkedést, szervezettnek lenni és célokat elérni. Azoknál pedig, akik bizonyos egészséges étrendbeli változtatásokat is bevezettek – például több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak – még nagyobb volt a javulás.

Fotó: 123rf.com

“A hatás egyenlőnek mondható azzal, mintha az idősödő agy 9 évet fiatalodott volna” – hangsúlyozta James Blumenthal, a New York-i, Durham-i Duke Egyetem Egészségügyi Iskolájának professzora, vezető kutató.

Ezzel szemben ugyanezek a mentális képességek folyamatosan csökkentek azon embereknél, akik a tanulmány részeként csupán egészségügyi oktatást kaptak. A szakemberek szerint mindez alátámasztja azt az általános elképzelést, hogy az egészséges életmód segíti az idősödő agy védelmét.

„Sohasem késő elkezdeni” – emelte ki Keith Fargo, az Alzheimer Szövetség tudományos programjainak vezetője. – “A tanulmányban részt vett emberek idősek voltak, már kognitív hanyatlással küzdöttek,  szív- és érrendszeri kockázati tényezők is fennálltak náluk, valamint ülő életmódot folytattak.

Számos, korábbi tanulmányból derült már ki, hogy a fizikailag aktív emberek jobb mentális egészségnek örvendenek, ahogyan öregszenek. Ezek azonban nem bizonyítottak ok-okozati hatást – míg a klinikai kísérletek igen. Blumenthal szintén hangsúlyozta, hogy a testmozgást sosem késő elkezdeni, ráadásul ezek a mozgásformák nagyon is hozzáférhetők.

A gyaloglás vagy a szobabicikli használata heti háromszor történt, 35 percig, egy 10 perces bemelegítéssel. Természetesen nem maratonra edzettek a résztvevők” – emelte ki a szakember.

Fotó: 123rf.com

Fontos megemlíteni, hogy egyes alanyok étrendbeli változásokat is bevezettek: a DASH néven ismert diétát követték, melyet általában magas vérnyomástól szenvedőknek javasolnak. Gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, egészséges telítetlen zsírokban gazdag, nátrium-, cukor- hús- és tejtermékben azonban alacsony, amelyek telített zsírt tartalmaznak. Fargo szerint ezek a változtatások a legtöbb idős ember számára elérhetők. Mindenki képes arra, hogy túllépjen ülő életmódján és heti több alkalommal átmozgassa magát, sőt több gyümölcsöt és zöldséget is tud fogyasztani, mint korábban.

A tanulmányban egyébként 160, 55 éves és efeletti ember vett részt, akik panaszkodtak memóriájukra és gondolkodási képességeikre. Az objektív tesztek kimutatták, hogy már van enyhe mentális károsodásuk. Teljes demenciában senki nem szenvedett, ám a tesztek, melyek a végrehajtó funkciókat vizsgálták, hasonló eredményt mutattak, mint egy-egy 90-es évei elején járó idős embernél, még ha az alanyok átlagosan 65 esztendősek voltak is.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották négy csoportra, az egyik testmozgást végzett, a másik DASH diétázott, a harmadik mozgott és étrendmódosítást végzett, a negyedik pedig csupán oktatást kapott az egészséges életmódról. 6 hónap elteltével mindegyik csapatnál javulást mutatott az idősödő agy, kivéve a csak képzést szerzetteket. Mégis, azok javultak a leginkább, akiknél jelen volt a gyaloglás vagy szobabiciklizés, mint mozgásforma.

Az egyelőre nem teljesen világos, vajon miért késlelteti a gyaloglás és szobakerékpározás a demencia teljes kialakulását, s hogyan segít azt az egészséges étrend, ám egyértelműen volt összefüggés a fizikai fittség és az idősödő agy jobb teljesítménye között. A tanulmányt a Neurology szaklapban közölték.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.