„Csukló-csípődés” szindróma

Évente ezer svéd nő közül csak négynél jelentkezik kéztőalagút-szindróma, ami jóval kisebb gyakoriságot jelent, mint az Egyesült Államokban – állapították meg svéd kutatók.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a svéd férfiaknál a szindróma előfordulási aránya évente két ezreléknek bizonyult. A kéztőalagút-szindróma (CTS) fájdalmas állapot, melyet a csukló (medianus) idegének becsípődése okoz, leggyakoribb tünete a nagyujj, a mutatóujj és a középsőujj zsibbadása. A fájdalom néha magától elmúlik, máskor azonban hosszas kezelést, esetenként műtétet igényel.

taichi

Isam Atroshi, a svédországi Hassleholm kórházának munkatársa kutatócsoportjával a szindróma svéd és az amerikai előfordulási arányát hasonlította össze, miután több korábbi tanulmány jelezte, hogy kulturális háttere van az állapot megjelenési gyakoriságának. Az eredmények szerint akár kétszer gyakoribb lehet a CTS az amerikaiak, mint a svédek körében. Atroshi úgy véli, egyebek közt az elhízáshoz és a végzett munka ismétlődő jellegéhez köthető a fájdalmas állapot megjelenése.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.