A botox nem csak ránctalanít, más fiatalító hatása is van

A sokat emlegetett botox kezelés ma már könnyen elérhető ránctalanító módszer. Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csak az izommozgást blokkolja, de a bőr feszességét is fokozza a készítmény. 

Harc az öregedés jelei ellen

A botoxot (vagyis botulinum toxint) számos egészségügyi problémánál alkalmazzák, többek közt migrén, nyaki izomgörcs és hiperaktív hólyag kezelésében. Hatékonyan csökkenti a hónalji, tenyéri illetve talpi fokozott izzadást is. A köztudatban ugyanakkor leginkább ránctalanító hatásáról ismert.

Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság adatai szerint több, mint 6.5 millió amerikainál alkalmaztak botox kezelést 2012-ben azért, hogy átmenetileg megszüntessék a mimikai izmok mozgása miatt kialakult ráncokat. A hatalmas szám további vizsgálódásra sarkallta a kutatókat. Elsősorban az érdekelte a szakembereket, hogyan hat a botox az öregedés egyéb folyamataira, a bőr rugalmasságra és a feszességére.
Kanadai kutatók 48 hölgynél – átlagéletkoruk 55 év volt- vizsgálták a bőr rugalmasságát és feszességét 2 héttel, 2 hónappal, 3-és 4 hónappal a botox injekció beadása után. A kezelés a homlok, illetve a szem körüli területen történt. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelés után 4 hónapig feszesebb és rugalmasabb is lett a bőr, ezután visszaállt a kiinduló állapot. Ráadásul a szer hatására enyhült az UV-sugárzás okozta gyulladás és lassult az öregedési folyamat. A szakemberek szerint nem egyszerűen a tűszúrások által okozott duzzanat és gyulladás áll a fokozott kollagén- és elasztin-termelés hátterében, több felvetés is történt, miként fejti ki a botox ezt a hatását, ennek tisztázása azonban további vizsgálatokat igényel.

botox2

Miért ráncosodunk?

Az öregedés folyamata már a harmincas években elkezdődik, ötven felett pedig rohamosan fokozódik. A ráncosodás, mint folyamat, genetikailag kódolva van bennünk, az életmódunkkal és a különböző rejuvenáló, biostimuláló orvos-esztétikai kezelésekkel azonban sokat tehetünk bőrünk fiatalságának megőrzése érdekében.

– A bőr rugalmasságának elvesztéséhez hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. Ugyanakkor az arcbőrön megjelenő ráncok kialakulásában döntő szerepe van a mimikai izmoknak. Ezeknek az izmoknak egészen speciális a működésük, hiszen nem ízületeket mozgatnak, hanem a koponyacsontról indulva valamelyik bőrterületet mozgatják. A szöveteink azonban olyan rugalmasak, hogy egy bizonyos életkorig ennek a mozgásnak nincs látható nyoma, vagyis amikor az izmok nem mozognak, a bőr kisimul. Amikor azonban a szöveti rugalmasság csökken, a bőrön már nyugalmi állapotban is láthatóak lesznek a redők, a ráncok. Ráadásul a folyamatosan használt mimikai izmok az évek során egyre erősödnek és nyugalmi állapotban sem lazulnak el teljesen – mondja dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Beauty Clinic bőrgyógyásza. – A mimikai izmok által okozott ráncokat: a szem körüli szarkalábakat, a homlok függőleges és vízszintes ráncait a leghatékonyabban a botulinum toxin injekciókkal kezelhetjük, mivel a botox megakadályozza ezeknek az izmoknak az összehúzódását.

www.oxygenbeautyclinic.hu

Forrás: