Fogcsikorgatás ellen botox!

Botox használatával megelőzhető lehet az éjszakai fogcsikorgatás, derült ki egy texasi kutatás eredményeiből, habár a tudósok szerint további vizsgálatokra lesz szükség az eredmények igazolásához.

Az emberek körülbelül 15 százalékát érintheti az éjszakai fogcsikorgatás, habár sokan közülük nincsenek is tisztában vele, amíg esetleg a partnerük nem szól nekik. Az éjszakai fogcsikorgatás súlyosan károsíthatja a fogzománcot, és sok esetben fejfását és állkapocs érzékenységet okoz. Sokan használnak fogvédő gumit alvás közben, hogy meggátolják a fogcsikorgatást alvás közben, a fogvédő ugyan megvédi a fogzománcot a sérüléstől, de magát a cselekvést egyáltalán nem szünteti meg, mondta Dr. William Ondo, a Texasi Egyetem houstoni Egészségtudományi Intézetének neurológus professzora.

A kutatáshoz olyan alanyok jelentkezését várták a Texasi Egyetem kutatói, akik alvás közben rendszeresen csikorgatták a fogukat. A kutatásban mindössze 23-an vettek részt, és egyik felüknek (13 fő) botoxinjekciót adtak be, míg a résztvevők másik fele (10 fő) placebót kapott. A kísérlet során kiderült, hogy azok a résztvevők, akik botoxinjekciót kaptak sokkal nagyobb arányban hagyták abba a fogcsikorgatást, mint azok, akiknek placebót adtak be, mondta Ondo.

fogaszat2

A botox egy botulinumtoxin nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely valójában a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje. A szer képes blokkolni az izmokat mozgató idegjeleket, ezáltal ellazítja az izmokat.

A botoxot még nem fogadta el az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA), mint az éjszakai fogcsikorgatás megelőzésére használatos szert, de Ondo professzor saját bevallása szerint már csaknem 20 éve alkalmazza a botoxot az éjszakai fogcsikorgatás kezelésére.

Ondo professzor tanulmányának részleteit az Amerikai Neurológiai Akadémia éves konferenciáján ismertették.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: