Bőrkontaktussal terjedhet – Mit kell tudni a majomhimlő járványról? – 1. rész

Még túl sem vagyunk az eddigi pandémián, zoonózisos vírus is terjedni látszik Európa-szerte és Észak-Amerikában: a majomhimlő járvány.

Nagyon úgy tűnik, hogy a folyamatban lévő koronavírus-világjárvány nyomán felütötte a fejét egy másik is: a majomhimlő, ami jelenleg Európában és Észak-Amerikában terjed.

A majomhimlő 2022 május eleje óta okoz megbetegedéseket az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Portugáliában. Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium és Ausztrália szintén megerősített legalább egy esetet. Angliában május eleje óta 20 majomhimlős esetet regisztráltak, de május 17-i közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy két esetnél ugyanarról a családról van szó.

Kanada és az Egyesült Államok a közelmúltban csatlakozott a felsorolt nemzetekhez a vírus nyomon követésében. A WHO tisztviselői hetek óta követték a majomhimlő útját Európán és Észak-Amerikán keresztül. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján azonban nem tudják, mióta terjed a vírus.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

De mi is az a majomhimlő?

A majomhimlő ún. zoonózisos vírus: állatokról emberre terjed át a fertőzés. Az esetek jellemzően trópusi esőerdők közelében fordulnak elő, ahol a vírust hordozó állatok élnek. A majomhimlő vírus az orthopoxvírus család tagja. Két különálló genetikai törzse vagy csoportja van: a közép-afrikai (Kongó-medencei) és a nyugat-afrikai csoport. A Kongó-medenceiről ismert, hogy könnyebben terjed és súlyosabb tüneteket vált ki. A majomhimlő természetes módon Afrikában fordul elő, különösen a nyugat- és közép-afrikai területeken. Ritkák az Egyesült Államokban előforduló esetek – ezek többnyire nemzetközi utazásokhoz köthetők, olyan helyekről hozzák az emberek, ahol a betegség gyakoribb.

Melyek a majomhimlő tünetek?

A majomhimlő-tünetek és jelek hasonlóak a himlőnél előfordulókhoz. Ilyen a fejfájás, bőrkiütés, láz, testfájdalmak, hidegrázás, a duzzadt nyirokcsomók jelentkezése és a kimerültség. A tünetek azonban enyhébbek, mint a himlőnél. Miután valaki elkapta a fertőzést, a lappangási időszak a tünetek megjelenéséig 5 és 21 nap között változhat. A betegség általában 2-4 héten belül megszűnik. A súlyos esetek kisgyermekek, illetve azok körében a gyakoribbak, akik mögöttes immunhiányos betegséggel küzdenek. Az utóbbi időben a majomhimlő halálozási aránya 3-6 százalék körüli.

Hogyan fertőz a majomhimlő?

A majomhimlő emberrről-emberre történő átadása meglehetősen korlátozott, de megtörténhet bőrkontaktus, levegőcseppek, testnedvek és vírussal szennyezett tárgyak útján. A legtöbb angliai és kanadai esetben a majomhimlős esetek többségét egészségügyi klinikákról jelentették – szexuális szolgáltatók köréből, pontosabban olyan férfiaknál, akik férfiakkal szexeltek.

Olvasd el ezt is!

A COVID elleni oltás következménye lehet a majomhimlő?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.