Az intő jelek – Milyen elváltozások lehetnek a bőrrák jelei? – 2. rész

A bőrrák sem egyik napról a másikra alakul ki. Érkezését jelzik különféle bőrelváltozások, mindegyik ráktípus esetében. Figyeljünk ezekre, mielőtt túl késő lenne!

A bőrrák fajtái – beleértve a melanomát, bazális sejtes karcinómát és a laphámrákot – gyakran a bőrön megfigyelhető elváltozással kezdődnek. Lehetnek ezek új kinövések, daganatok vagy olyan változások, melyek még nem rákosak, de azokká válhatnak. A becslések szerint a fehér bőrű emberek 40-50 százalékánál, akik élnek 65 évig, kifejlődik legalább egy bőrrák. Tanuljuk meg beazonosítani a korai jeleket. A bőrrák gyógyítható, ha időben elkezdik kezelni!

Előző cikkünkben a gyanús elváltozásokról írtunk, most ezek orvosi értékeléséről, a bőrrák típusok leírásáról lesz szó, valamint arról, kinél fejlődik ki leggyakrabban a betegség.

1.Hogyan értékelik az orvosok a betegséget?

Amennyiben önvizsgálatunk során felfedeztük egy anyajegyet vagy foltot, mely az ABCDE jellemzőit (lásd a cikk első részét) magán viseli, vagy lágyabb, viszket, szivárog, pikkelyes, nem gyógyul, körülötte pirosodás vagy duzzanat figyelhető meg, menjünk orvoshoz. A doktor szövetmintát vehet és biopsziát végezhet. Ha rákosnak találják, akkor az egész anyajegyet és a normál bőr egy részét eltávolítják, a sebet pedig bevarrják. De további kezelésre is szükség lehet.

bőrrák

2.A bőrrákok fajtái

A rosszindulatú melanoma, különösen késői stádiumában, súlyos és nehezen kezelhető. A korai diagnózis növelheti a túlélési esélyt. A nem melanómás bőrrákok közé sorolhatjuk a bazális sejtes karcinómát és laphámrákot. Mindkettő gyakori és szinte mindig gyógyítható, ha időben felfedezik és kezelik. Azoknál az embereknél, akiknek egyszer már volt bőrrákjuk, sajnos újra ki is alakulhat a betegség. Ezért minden évben ellenőriztetniük kell magukat, legalább egyszer.

Melanoma

Nem olyan gyakori, mint a bőrrák egyéb fajtái, de ez a legsúlyosabb és potenciálisan leghalálosabb. Lehetséges jelei közé tartozik az anyajegy megjelenésében történő változás vagy a pigmentált bőrterület. Konzultáljunk orvosunkkal, ha az anyajegy színében, formájában megváltozik, szabálytalan élei, szélei vannak, többszínű, aszimmetrikus, viszket, szivárog vagy vérzik!

Laphámrák

Ez a nem melanómás bőrrák szilárd, vörös göb formájában, vagy pikkelyes kinövésben mutatkozik meg, amely vérzik vagy kérgesedik, de az is lehet, hogy seb, amely nem gyógyul. Leggyakrabban az orron, homlokon, füleken, alsó ajakon, kezeken jelentkezik, vagyis főként a napnak leginkább kitett bőrfelületeken. Ha időben felfedezik és kezelik, ez a rák is gyógyítható. Amennyiben fejlettebb állapotba kerül, a kezelés a rák stádiumától függ.

bőr

Bowen-kór

A Bowen-betegség olyan típusú bőrrák, amely a bőr felületén terjed kifelé. Hogy legyen összehasonlítási alapunk, az invazív laphámrák befelé terjed, a belső szervezetben. A Bowen-kór hatására vörös, hámló foltok jelennek be a bőrön, melyek kérgesek lehetnek. Sajnos, sokszor összekeverik a kiütésekkel, ekcémával, gombával vagy pszoriázissal.

Bazális sejtes karcinóma

A leggyakoribb és legkönnyebben kezelhető bőrrák, mivel a lassan terjed. Főként felnőtteknél jelentkezik. A bazális sejtes daganatok többféle formát ölthetnek, beleértve a gyöngyház fehér vagy viaszos külsejű duzzanatot, látható vérerekkel a füleken, nyakon, arcon. A tumorok lapos, pikkelyes, hússzínű vagy barna foltok formájában is megjelenhetnek, a háton vagy a mellkason, vagy még ritkábban, fehér, viaszos hegként.

Ritka bőrrákok

A ritka típusok közé tartoznak a Kaposi szarkóma, mely elsősorban meggyengült immunrendszerű embereken jelentkezik. Nem túl gyakori bőrrák a faggyúmirigy-karcinóma, mely agresszív típus és a faggyúmirigyekből ered. A Merkel sejtes karcinóma, mely a napsugárzásnak kitett területeken látható leginkább, vagyis nyakon, fejen, karokon, lábakon, de gyakran más testrészekre is átterjed.

bőrbetegség1

3.Kinél alakul ki főleg a bőrrák és miért?

A napsugárzásnak való kitettség a legfőbb oka a bőrrák kialakulásának. Ám ez nem magyarázza meg azokat a típusokat, amelyek esetében a rák a napnak nem kitett területeken jelentkezik. A környezeti veszélyek, a sugárkezelés, de még az öröklődés is szerepet játszhat a betegség megjelenésében. Noha bárki lehet rákos, a legnagyobb kockázatnak az alábbi emberek vannak kitéve:

-Fehér bőrűek és világos szeműek

-Sok-sok nagy és szabálytalan anyajeggyel rendelkezők

-Akinek a családjában már előfordult bőrrák

-Akit eddigi élete során sokat ért napsugárzás vagy voltak hólyagos leégései

-Aki magasan fekvő területeken él, egész évben sok nap éri

-Aki sugárkezelést kapott.

fehérbőrű

4.Csökkentsük a bőrrák esélyét!

Mindig ügyeljünk arra, hogy a nap káros ultraibolya sugarainak ne tegyük ki magunkat túl sokáig, különösen ne délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás. Ha kint vagyunk a szabadban, bőségesen kenjünk magunkra napvédő krémet, 30-as vagy ennél magasabb faktorszámúval. A füleket és az ajkakat se hagyjuk ki. Viseljünk napszemüveget, sapkát vagy kalapot és olyan, laza ruhát, mely a testünk nagy részét megvédi a naptól.

Ezen kívül pedig, ahogy arról már szó esett, ha gyanús anyajegy elváltozást látunk magunkon, egy új anyajegy bukkan fel vagy egy seb, ami nem gyógyul, mindig legyünk elővigyázatosak: azonnal keressünk egy jó bőrgyógyászt!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu