Az időskori mozgás az életet jelentheti

A szakértők szerint sosem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást, ennek ellenére számos oka van, hogy az idős emberek nem élnek aktív életet.

Egy másik ok, állítja Amy Ashmore, az Amerikai Testnevelési Tanács szóvivője, az eleséstől való félelem. Ashmore, aki az Amerikai Katonai Egyetem (Dél-Nevada) sport- és egészségtudományi professzora, az 55 év felettiek gyakorlataira specializálódott. Az idős kor hatással van az egyensúlyérzékre, emiatt sokan tartanak a fizikai terheléstől.

Hall és Ashmore az idősek motivációjára koncentrált, a versengés például körükben is hatékony hajtóerő lehet. Motiválni lehet őket azzal, hogy új készségeket tanulhatnak meg, legyőzhetik a szomszédot, vagy megdönthetik a rekordjukat. Néha, amennyiben a pénz nem számít, érdemes az időseket új sporteszközök megvételére bátorítani: elég lehet egy cipő, vagy egy zokni, és máris úrrá lehet lenni a lustaságon.10376Ugyanakkor a testmozgás előnnyel jár: csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, hozzájárul a megfelelő súly fenntartásához, és olyan egészségi problémák mellett is hasznos lehet, mint az izületi gyulladás, a szívbetegség és a cukorbetegség. Ugyanakkor lassítja az öregedési folyamatot, a test karbantartásával az elme is hatékonyabb működésre képes.

Hall és Ashmore ajánlásai szerint mindig az aktuális célra kell koncentrálni (?15 bicepszgyakorlatot kell elvégeznem?), nem pedig a távoliakra (?le kell fogynom?). Érdemes új mérleget venni, olyat amelyik a testzsírszázalékot is mutatja, és rendszeresen ellenőrizni kell a mozgás eredményét. Érdemes a mozgásból társas eseményt csinálni: többen szórakoztatóbb. Külön motiváció lehet a társak legyőzése. Reális célokat kell kitűzni, nem szabad a maratonnal kezdeni: egy héten akár 150 perc mozgás elég lehet ? ennél még a házimunka is több időt vesz igénybe.

Forrás:


Egy válasz