Az anyajegy eltávolítása

Azon pácienseink, akik már részt vettek a Melanomamobil professzionális bőrrákszűrésen, anyajegy eltávolító műtétet is végeztethetnek nálunk.

1. Orvosi javaslatra történő műtétek

Terápiás műtét: Ha a szűrés során melanoma gyanús anyajegyet, vagy bőrrákot diagnosztizálunk, azonnali operációt javasolunk. Fontos, hogy melanoma gyanú esetén minden nap számíthat, így az ilyen jellegű műtéteket nem szabad halogatni! A terápiás műtéteket az Országos Onkológiai Intézetben szervezzük meg pácienseinknek.

Megelőző műtét: A túlzott szabálytalanságot mutató anyajegyeknél, melyeknél a szerkezet, vagy a változás alapján felmerül a melanoma kialakulásnak veszélye, megelőző műtétet javasolunk. Ezeket a műtéteket is érdemes nagyon komolyan venni, mivel az ilyen operációknál nem egyszer derül ki a szövettani eredményből, hogy már egy korai melanomát távolítottunk el a páciensről.

Megelőző műtétet bárhol elvégeztethet, a Melanomamobilnál Dr. Farkas Emil orvosunk végzi a beavatkozásokat budapesti rendelőnkben. Kérjük, ha más helyen történik a műtét, mindenképpen juttassa el hozzánk a szövettani eredmény másolatát.

2. Esztétikai műtétek

Esztétikai okból is végzünk anyajegy eltávolítást a Melanomamobilnál, azonban ezt csak akkor tudjuk elvállalni, ha a páciens a műtét előtt Melanomamobil anyajegyszűrésen vett részt, hiszen a műtőben nincs idő és lehetőség az összes anyajegy megvizsgálására. A témáról bővebben itt olvashat: esztétikai anyajegy eltávolítás

3. Anyajegy eltávolítás módszere

Az anyajegyek eltávolításának egyetlen biztonságos, orvosilag elfogadott módja – legyen szó orvosi vagy esztétikai okból eltávolított anyajegyről – a sebészi úton, szikével történő kimetszés. Egyedül ez a sebészeti beavatkozás jelenti az anyajegy biztonságos eltávolítását, és engedi a megbízható szövettani lelet elkészítését. Lézerrel, égetéssel vagy fagyasztással anyajegyet eltávolítani tilos, mert ezek a fenti két elvárásnak nem tesznek eleget. Mi a Melanomamobilnál kizárólag szikével végzünk anyajegy eltávolítást.

anyajegy

4. Hogyan zajlik egy anyajegy eltávolító műtét?

A műtét steril kisműtőben történik. A műtéti terület fertőtlenítése és izolálása (steril anyaggal körbevétel) után jön az érzéstelenítés – az eltávolítandó növedék alá és köré adott érzéstelenítőszerrel. Ez a páciens számára a műtét egyetlen kellemetlen, fájó pontja, mely csupán néhány másodpercig tart. Az érzéstelenítés azonnal hat a bőrben, így kezdődhet a szikével történő eltávolítás.

A kimetszés babérlevél alakban, biztonsági zóna ráhagyásával történik, a bőr teljes vastagságában. Az eltávolított bőrdarab formalinba kerül, és a sebet össze lehet varrni. A varratok behelyezése után vékony plasztikai csíkok kerülnek a sebre, hogy még szebb legyen a sebgyógyulás. Erre jön rá végül az a steril kötés, amit nem érhet víz és szennyeződés, így a páciensnek óvatosan szabad csak tisztálkodnia, és az esetleges megizzadás miatt a sportolás ezalatt az idő alatt kerülendő.

A műtétet követően néhány nappal a sebet egyszer át kell kötözni, hogy kiderüljön, minden rendben van-e. Két hét múlva történik a varratszedés, ekkor kapják meg a páciensek a szövettani leletet, és ez alapján a felvilágosítást. Az anyajegy eltávolító műtét kb. 20 percet vesz igénybe, és nem szabad éhgyomorral érkezni rá!

Forrás:


Egy válasz