Az állatok vércsoportja is olyan, mint az emberé?

Vajon az állatoknak is van vércsoportjuk? Természetesen! Vagyis, ha kutyánknak vérátömlesztésre lenne szüksége, azonosítani kellene a vércsoportját és megtalálni a megfelelő donort.

Ahogyan az embereknek, az állatoknak is van vércsoportjuk. Az embereknél a vércsoportok kategorizálása antigén-függő, vagyis az antigének jelenléte az osztályozás alapja. Az antigének a vörös vérsejtek felszínéhez kapcsolódó anyagok, melyek immunreakciót váltanak ki, ha más vércsoporttal kombinálják őket. Egy adott vércsoport antigénjei antitesteket termelnek, ezek támadják meg a nem kompatibilis vércsoport idegen antigénjeit.

Noha az állatok vére ugyancsak tartalmaz antigéneket, struktúrájuk nem ugyanolyan, mint az emberé. Az állatok vércsoportja másmilyen, a vércsoport rendszerek másként alakulnak.

Macskafélék

A macskaféléknél AB vércsoport rendszer van, melyben a három azonosított típus az A, B és AB vércsoport. A leggyakoribb az A vércsoport, a rövid- és hosszú szőrű cicák kb. 95 százalékának ilyen van. A B vércsoport viszonylag gyakori más fajtájú macskáknál, de az AB nagyon ritka.

Az A vércsoport antitesteket tartalmaz, melyek megsérthetik a vörös vérsejteket a B vércsoportnál, de összehasonlítva a B-ben levő antitestekkel, gyengébbek. A B-vércsoportban levő antitestek képesek megölni az A vércsoportban levő vörös vérsejteket. Az AB vércsoport viszont mentes az antitestektől. Tehát, az AB vércsoportú macskák általános befogadók, A és B típusú vért is kaphatnak.

kutya_macska

Vannak esetek, amikor a macskamama és a kölyök vércsoportja más. Egy B vércsoporttal rendelkező mamának lehetnek kölykei A vagy AB vércsoporttal is. A veleszületett vércsoport-eltérést újszülött isoerythrolysis-nak nevezik. Ezzel a rendellenességgel azonban a kiscicák, amelyek az anyamacska tejével táplálkoznak, nagyon betegek lehetnek és el is pusztulhatnak. Valójában ez a vércsoport-rendellenesség a kiscicák magas százalékánál okoz halált.

Kutyák

Kutyáknál 8 fő vércsoport létezik, az antigén típusától függően. A kutya vörösvértest-antigén neve DEA. A különböző antigéneknek a numerikus rendszer alapján adtak nevet, mely segít elkülöníteni az állatok vércsoportját. Ezek a DEA 1.1, DEA 1.2, DEA 3, DEA 4, DEA 5, DEA 6, DEA 7, DEA 8.

Közülük a DEA 1.1-nek van nagy jelentősége, ha vérátömlesztésre kerül a sor. A DEA 1.1 pozitív vércsoporttal rendelkező kutyáknál van meg annak a lehetősége, hogy bármilyen vért befogadhatnak első alkalommal is, anélkül, hogy valamilyen súlyos hemolitikus transzfúziós reakciótól kellene tartani. A DEA 1.1 negatív donorok pedig univerzális donorok, adhatnak vért DEA 1.1 negatív vagy pozitív vércsoportú ebeknek. Ezek a kutyák ugyanakkor a legkevésbé kompatibilisek, mivel csak a DEA 1.1 negatív vércsoportot kaphatják.

A legtöbb agár, ír farkaskutya, dobermannok, német juhászkutyák, boxerek, pitbullok DEA 1.1 negatív vércsoportúak, tehát általános donorok. A kutyák jelentős százaléka ugyanakkor DEA 1.1 pozitív vércsoportú.

Lovak

A lovakat 8 fő vércsoportba sorolják – annak ellenére, hogy valójában 30 van. A fő vércsoportok az A, C, D, K, P, Q, U és T neveket kapták. Megjegyzendő, hogy az A, C és Q vércsoportok antigénjei képesek súlyos immunreakciót okozni, ha idegen vörösvérsejt antigénekkel kombinálják őket. Ezeket a vércsoportokat tartják a leginkább problémásnak, és ilyen vércsoportú ló donor sem lehet. A lovaknál egyébként minden vércsoport ún, polimorf.

Például, egy adott lónak A vércsoportja van, de nem megfelelő várátömlesztésre – mindez azért van, mert az A vércsoport lovaknál jelen lehet aA’, aA’H vagy aH formában is. Vagyis, lovak esetében nagyon nehéz 100 százalékban megfelelő donort találni.

lovak

Szarvasmarha

A szarvasmarhák között 11 fontos vércsoportot azonosítottak: A, B, C, F, J, L, M, R, S, T és Z. Náluk a B vércsoport lehet jelen többféle formában és több mint 60 antigén van benne. Ennek köszönhetően gondot jelent teljesen kompatibilis vért találni egy B vércsoportú szarvasmarhánál. A J vércsoportban az antigén lipid, testi folyadékokban oldódik. Ez az antigén nincs jelen az újszülött utódban, akkor kapja meg, amikor anyja tejéből táplálkozik az első 6 hónapban.

Juhok

A juhoknál 7 fő vércsoportba osztják az állatokat, név szerint A, B, C, D, M, R és X. A B vércsoport szintén többféle formában létezik. Az R vércsoportban levő antigének testfolyadékokban oldódnak.

Kecskék

Nemzetközi szinten 5 fő vércsoportot különböztetnek meg a kecskéknél: A, B, C, M és J. Tanulmányok szerint a kecske vércsoportoknál az antigének struktúrája nagyon hasonló a juhoknál tapasztalt vérrendszerekhez.

A nem megfelelő vérátömlesztés az állatoknál is életveszélyt jelenthet. Sőt az állatok vércsoportjának kompatibilitása is nagyon lényeges, ezért mindenképp ellenőrizni kell a biztonságos transzfúzióhoz.

Forrás: