Orrvérzés – Sokkoló élménnyé válhat – 1. rész

Az orrvérzés oka rendszerint az, hogy valamilyen hatás (gyulladás, ütés, hő, erős orrfújás, megugrott vérnyomás) miatt elpattan egy vagy több igen apró hajszálér az orr belsejében (a belső nyálkahártya vérerekben igen gazdag), normális esetben a vérzés rövid idő alatt és magától is eláll, ha viszont nem, akkor jobb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Habár az orrvérzés általában nem veszélyes és könnyen úrrá lehet lenni a helyzeten, elég sokkoló élmény lehet egyesek számára, főleg, ha váratlanul jelentkezik.

Az orrvérzés

Azonban aggodalomra semmi ok, általában nagyon könnyen és egyszerűen elállítható az orrvérzés, a lényeg, hogy maradj nyugodj és cselekedj megfelelően. Utána nem árt kideríteni az okát, így elejét veheted, hogy újból előforduljon.

Az orrvérzés megállítása

A következő egyszerű tippek betartásával könnyen segíthetsz magadon:

 Gyorsan keríts tiszta zsebkendőt vagy gézdarabot (esetleg tiszta rongyot), amivel felfoghatod a vért!

 Ülj vagy állj fel, hogy a fejed magasabban legyen, mint a szíved (kisebb lesz a vér nyomása)!

 Hajtsd előre a fejed és fogd be az orrszárnyakat, (a puha rész összeszorításával) ez segít minél hamarabb elállítani a vérzést, nagyjából kevesebb, mint tíz perc alatt. Fontos, hogy folyamatosan tartsd szorítva az orrodat és ne nézegesd állandóan, hogy elállt-e már?

Ha vérzik az orrod, akkor ne fújd ki, ne erőltesd, mert csak rosszabbodhat a helyzet és még több hajszálér elpattanhat, ami csak fokozza a vérzést. Valamint ne hajtsd hátra a fejedet, mert a vér a torkodba jutva fulladást, köhögést eredményezhet, ami veszélyes és csak ronthat a helyzeten, a vér lenyelése pedig hányást okozhat.

orrvérzés

Fotó: 123rf.com

Amennyiben a fenti lépések alkalmazása nem segítene a második próbálkozásra sem, akkor jobb, ha felkeresed az iskolaorvost vagy elmész a legközelebbi ambulanciára. Miután sikerült elállítani az orrvérzésedet, egy darabig ne emelj nehezet és ne erőltesd meg magad (például a tornaórát jobb, ha kihagyod), valamint ne fújd ki erősen az orrodat, lehetőleg másnapig.

Nos, ha már túl vagy az orrvérzésen, akkor ideje megnézni, hogy mi is ez pontosan és mi okozhatja, illetve hogyan kerülhető el.

Különféle orrvérzési típusok

A leggyakoribb eset, amikor az orr elülső, belső részében található (anterior) kapillárisok (hajszálerek) vagy apró vérerek valamelyike megreped, elpattan és vérzést okoz (különféle hatások miatt: gyulladás miatti vérbőség, ütés, hő, erős orrfújás, magas vérnyomás).

Egy másik fajtája, amikor az orr hátsó, mélyen lévő részéből ered a vérzés (postereior). Ennél a fajtánál az a probléma, hogy hiába az álló vagy ülő helyzet, a vér egy része mindig lecsurog a torokba és ezzel még több problémát okozhat.

Tinik esetében igen ritka a poterior orrvérzés, rendszerint idős emberek esetében valószínűbb az előfordulása, magas vérnyomásban szenvedőknél, vagy olyanoknál, akik súlyos arcot ért sérülést (ütés, zúzódás) szenvedtek.

Olvasd el ezt is!

Gyakori orrvérzés? Itt a megoldás!

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.