Az alattomos UV-B sugárzás

A legkellemesebb, de egyben a legalattomosabb veszélyt jelenti az UV-B sugárzás.

Az emberek nem is gondolnak a napsugárzás káros hatásaira, a bőrleégést, rosszabb esetben bőrrákot okozó UV-B sugárzás veszélyére. Az UV-B sugárzás egyre több rekordot dönt meg.

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász onkológusa elmondta: a rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős. Ez a betegség a 40 év alatti nők halálozási okainak listáján lassan átveszi az első helyet – hangsúlyozta az onkológus. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a megelőzés, ehhez a D-vitamin pótlása szükséges.

napsütés

Fontos arra a tévhitre  felhívni a figyelmet, hogy a szoláriumozással megelőzhető a napon való leégés, a bőrbetegségek. 35 éves kor alatt a szoláriumozás 87 százalékkal növeli a melanóma kockázatát, és már 2012-ben az Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége az UV sugárzás minden fajtáját, továbbá a szoláriumot is rákkeltőként sorolta be.

Ennek a területnek a szabályozása számos országban jóval előrehaladottabb, mint Magyarországon. Bár nálunk is alapul vesznek egy európai uniós szabványt, de – mint kiemelte – az is csak a szoláriumok műszaki paramétereit szabályozza, s az ezen EU-szabványoknak megfelelő szoláriumok sem tekinthetők egészségesnek.

Az UV sugárzás káros hatásainak elkerülése érdekében elsősorban az egészségtudatos magatartásszükséges. Megfelelő mennyiségű napozásra szükség van, de be kell tartani a napozás szabályait, gondoskodni kell a bőr és a szem védelméről. Mindehhez fontos, a napszemüveg használata, széles karimájú kalap viselése, valamint a megfelelő öltözködés, de a naptejek túlzott használata is káros lehet.

Forrás: