Az akupunktúra a rákbetegek kezelésében is alkalmazható

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne saját maga is tenni valamit a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ.

Nemrég látott napvilágot a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center weboldalán a hír, miszerint az akupunktúra eredményesen alkalmazható a rákterápiával összefüggésben kialakuló néhány tünet kezelésében is. Ez sok betegnek új reményt ad a gyógyulásra, hiszen vannak olyanok, akik a természetes gyógyulás hívei, nem utolsó sorban az akupunktúráé is.

Mint ismeretes az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás része. A kezelés során tűk, hő, nyomás vagy elektromosság használatával stimulálják a test egyes pontjait. A hagyományos kínai orvoslás a kezelés hatékonyságát ?feltételezett belső energiák áramlása"-val magyarázza. (Ezt a magyarázatot semmiféle ma elfogadott tudományos ismeret nem támasztja alá.)

2081

A WHO (World Health Organization) támogatja az akupunktúra alkalmazását bizonyos tünetek enyhítése érdekében, mint például az arc- vagy fej fájdalma, perifériás idegek fájdalma, a hát fájdalma, a hányinger és a hányás, a nyak fájdalma, a műtét utáni fájdalmak, bizonyos légzési nehézségek, a krónikus fáradtság érzés, a sugár- és kemoterápia bizonyos mellékhatásainak kezelésében.

Az akupunktúrás kezelések általában biztonságosak és a legtöbb páciens jól tolerálja azokat. Vannak olyan állapotok, amelyekben az akupunktúrával foglalkozók folyamatos kezelés-sorozatot javasolnak a hosszabb távú eredmény elérése érdekében.

Rákbetegséggel összefüggő tünetek

Több klinikai vizsgálat támasztja alá a módszer hatékonyságát a sugár- és kemoterápia következtében kialakuló fájdalmak, hányinger és hányás, illetve kimerültség enyhítésében.

Bizonyított eredmények

2080

Daganatos betegségek

Egy klinikai vizsgálatban 104 emlőrákos, kemoterápiában részesülő beteg vett részt. Egy részüket elektro-akupunktúrával kezelték, hányáscsillapító akupuntúrás pontokon, másokat minimális tűszúrásokkal kontrollpontokon, megint másokat önmagában hányáscsillapító gyógyszerekkel. Azok a páciensek, akik elektro-akupunktúrában részesültek, elmondásuk szerint kevesebbszer hánytak a másik két csoporthoz képest. Megjegyzendő, hogy a hatás rövid távú volt, és nem követték a 6-14 napnál tovább a betegek állapotát.

Egy másik vizsgálatban 25 rákbeteg vett részt, akik túl voltak a kemoterápián, de kimerültségtől szenvedtek. Egy részük négy héten keresztül heti két alkalommal kapott akupunktúrás kezelést, másik részük hat héten keresztül heti egyszer. Az összes beteg – függetlenül attól, hogy heti egyszeri vagy kétszeri kezelést kapott – 31 százalékos javulásról számolt be a fáradtság, kimerültség tekintetében két héttel az utolsó kezelés után. Az általános alkalmazás ajánlásához további vizsgálatokra lenne szükség, nagy számú beteg részvételével.

Mindezek alapján a vizsgálat az akupunktúrának ilyen indikációból történő alkalmazásával kapcsolatban nem szolgáltat orvosi vélemény kialakításánál figyelembe vehető adatot.

Lehetséges mellékhatások

– vérzés

– véraláfutás (hematoma)

– szédülés

– fájdalom

– helyi fertőzések

– égési sérülés

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.