Balkezesek világnapja – Az a titokzatos bal kéz!

Mi magyarázza azt, hogy a történelem folyamán az egész világon mindig is volt egy körülbelül 10 százaléknyi balkezes kisebbség?

Smits szerint nincs határozott oka annak, hogy egyesek jobbkezesek, mások pedig balkezesek, ennek ellenére számos elmélet és mendemonda létezik ezzel kapcsolatban. A holland szerző azt írja, hogy a családon belüli öröklődés arra utal, hogy a balkezesség genetikai alapú.

Az öröklődés azonban önmagában nem magyarázza a balkezesek 10 százalékos arányú jelenlétét a népességen belül. Egy másik teória szerint a balkezesség méhen belüli fejlődési rendellenesség vagy a szülés előtt, alatt vagy után bekövetkező enyhe agykárosodás következtében alakul ki. A harmadik lehetőség a hormonokkal függ össze: a balkezesek talán a tesztoszteron magasabb koncentrációjának vannak kitéve az agyuk fejlődése során.

Smits könyvében saját elméletével is előáll, mely szerint a balkezesség az egypetéjű ikerség mellékhatása. A szakértő úgy véli, hogy amikor az embrió a terhesség korai szakaszában osztódik, ez a szétválás egypetéjű ikrek kialakulását eredményezheti. Az ikerség enyhe tükörképhatást válthat ki, többek között balkezességet. Smits szerint azonban a legtöbb embrió-osztódás nem eredményez két életképes magzatot, és a folyamat gyakran elromlik. Lehetséges, hogy a balkezes magzat él túl, miközben jobbkezes ikertestvére a terhesség korai szakaszában elveszik, még mielőtt a szülők tudomást szereznének létezéséről.

balkezesseg1-620x360

Más érdekes összefüggések is felfedezhetők az ikrek és a balkezesség között. A balkezesség ikrek esetében (akár egypetéjű, akár kétpetéjű) körülbelül kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a másoknál, és az esetek többségében a balkezesség csak az egyik egypetéjű ikertestvért érinti. Smits elméleteit egyelőre tudományos kutatások nem támasztják alá.

Valójában nagyon keveset tudunk arról, miért részesítik előnyben egyesek az egyik kezüket a másikkal szemben, és az is emberi sajátosság, hogy a jobbkezesek ilyen nagy többségben vannak. Az állatvilágban ugyanis körülbelül fele-fele arányban fordulnak elő jobbmancsos illetve balmancsos egyedek..

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.