Ikrek közös petefészekszövete

Az egy hónapos és néhány napos Victoria nem mindennapi csecsemő: ő az első Európában, aki ikrek közötti petefészekszövet-átültetés eredményeképpen született meddő anyától.

Az anya és gyermeke jól van – közölte a szülést levezető Guy Kerbrat, a párizsi régióban lévő Parly II-Le Chesnay magánkórház szülész-nőgyógyásza. A 2850 gramm súlyú Victoria császármetszéssel jött a világra március 8-án – tette hozzá az orvos.

Jacques Donnez professzor, a belgiumi Louvain katolikus egyetemének nőgyógyásza szerint ez volt a világon az első eset, hogy Turner-szindrómában szenvedő ikrek között végeztek hasonló átültetést. A Turner-szindróma veleszületett kromoszóma-rendellenesség, amely átlagosan minden 2500 lány közül egynél fordul elő. Jacques Donnez végezte el a szövetátültetést, amely Európában az első ilyen jellegű beavatkozás volt.

orvos78

2008-ban a 39 éves Susanne Butcher Londonban kislánynak adott életet, miután az ikertestvére petefészekszövetét ültették át szervezetébe. Az átültetést azonban Sherman Silbert végezte az egyesült államokbeli Saint Louisban (Missouri). Silbert négy gyermek születését segítette elő korai menopauzában szenvedő nőknél ikertestvérük petefészekszövetének átültetésével.

Az egypetéjű ikrek közötti szövetátültetés nem igényel kilökődés elleni kezelést, a kilökődés ugyanis komoly veszélyt jelentene a terhesség kihordására. Néhány hónappal az átültetés után a páciens 2009. augusztus 25-én természetes úton teherbe esett.

A „mozaikos forma” esetében csak a sejtek egy része mutatja az X kromoszóma rendellenességét (a XX kromoszóma teljes vagy részleges hiányát). A Turner-szindrómában szenvedő nők nagy része ugyanis nem spontán módon meddő.

ikrek4

A Turner-kórtól szenvedők esetében azonban a terhesség magas szív- és keringési, valamint vesekockázatokkal jár – emlékeztetett Kerbrat, aki Francois Baget kardiológussal és Claude Vaislic szívsebésszel felügyelte a páciens állapotát.

Az anya, a francia Karine Thiriot másfél évtizede várta, hogy teherbe essen (Barcelonában mesterségesen megtermékenyített petesejtet is ültettek a szervezetébe), míg végre közel 39 éves korában megszületett várva várt gyermeke. Victoria teljesen egészséges, nincs Turner-szindrómája – mondta el.

Donnez professzor március végén ismertette a Human Reproduction című szakfolyóiratban az első esetet, amikor nővérek, de nem ikrek közötti petefészekszövet-átültetés után született gyermek. A páciens előzőleg sarlósejtes anaemia (vérszegénység) miatt sugár- és kemoterápiás kezelést kapott. Testvére szövete nem lökődött ki a szervezetéből.

Forrás: