Amikor a COPD-s beteget még diabétesz is húzza

A már kórházban is kezelt, krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek 15 százaléka cukorbeteg is – állapította meg egy új tanulmány.

Kutatók szerint, diabétesszel is küzd a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek 14-15 százaléka. Ez vajon azt is jelenti, hogy a COPD nagyobb rizikót jelent a cukorbetegség kialakulásában? Nem feltétlenül, az együttes jelenlétnek azonban van egy közös rizikófaktora, ez pedig a dohányzás, melynek következtében gyulladás alakul ki. vercukor3

Gyulladás, COPD és diabétesz

Kétféle típusa van a gyulladásnak: akut és krónikus. Az akut gyulladás egy rövid immunválasz a hirtelen keletkezett, tartós sérülésre: ha például, megvágjuk az ujjunkat, másnap valószínűleg piros lesz és duzzadt. Ez jó jel, mert azt jelenti, a gyulladásos válasz működik, beindult a gyulladáskeltő anyagok elleni küzdelem.

A gyulladásos reakció ezután különböző szakaszokba lép, míg végül meggyógyul az ujj. A krónikus gyulladás akkor következik be, ha a gyulladásos válasz nem „kapcsol ki”, az immunrendszer továbbra is „pumpálja” ki magából a gyulladásos anyagokat. Ez sokszor a stressz, a mozgáshiány, a rossz táplálkozás eredménye.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a krónikus gyulladás a gyökere számos krónikus betegségnek, beleértve a COPD-t és a cukorbetegséget is. Bár megtörténhet, hogy a COPD-betegséget cukorbetegség is kíséri, arra nézve nincsenek jelentős bizonyítékok, hogy nagyobb kockázatnak van kitéve a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő beteg.

Sőt, egyes kutatók szerint az idősebb COPD-s betegeknél csökken a diabétesz esélye! Ha cukorbetegség kíséri a COPD-t, a legnagyobb hatások fiatal korban jelentkeznek, amennyiben a fiatal dohányzik, illetve a 45-55 évesek körében, akik sosem gyújtottak rá.

A magas vércukorszint hatása a COPD-re

Kutatások szerint, a hiperglikémia a csökkent tüdőműködéshez kapcsolódik. Egy tanulmány azt mutatta, hogy a diabétesz összefügg az alacsonyabb FEV1-el (az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogat), valamint az FVC-vel (forszírozott vitálkapacitás), ezen pedig csak ront a dohányzás. Ugyanezen tanulmány szerint, az éhgyomori vércukorszintben történő növekedés az alacsonyabban maradt FEV1-el függ össze.

30rhmd2e

Miért befolyásolja a cukorbetegség és a magas vércukorszint a tüdőt?

A lehetséges magyarázatok között van, hogy a BMI, azaz testtömegindex nő; nem megfelelő a légúti funkció, mely a cukorbetegséggel függ össze; az idegrendszer károsodása (diabéteszes neuropathia); meggyengült légzőizmok. A magas vércukorszint ugyancsak köthető a rossz tüdő-eredményekhez. A dohányzó embereknél a káros hatások a cukorbetegségre, és a tüdő-funkcióra nézve még magasabbak.

Mi javíthat a vércukorszinten és a COPD-n?

Hogyan kezelhetjük a diabéteszt és a krónikus obstruktív tüdőbetegséget egyszerre? Előszöris, a dohányzást mindenképp hagyjuk abba! Csatlakozzunk egy tüdő-rehabilitációs programhoz, vagy valamilyen mozgásos csoporthoz, mely nemcsak a vércukorszint kontroll alatt tartásában segít, hanem javítja a COPD tüneteit is.

Tartsuk be az orvos által előírt utasításokat a gyógyszerszedésre, és minden egyébre vonatkozóan! Amennyiben cukorbetegek is vagyunk, legyünk biztosak abban, hogy ismerjük a hipoglikémia és a hiperglikémia jeleit is, ha pedig ezek jeleit, tüneteit tapasztaljuk is, minél hamarabb keressük fel orvosunkat!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.