Alulkezelik a bipoláris zavart?

Krónikusan alulkezelik a bipoláris zavart számos alacsony jövedelmű országban – közölték hétfőn amerikai kutatók.

A 61 ezer ember bevonásával készült felmérés eredménye azt jelzi, hogy a világ lakosságának 2,4 százaléka lehet érintett a bipoláris zavar valamely formájával, melyet a hangulati élet, energia és aktivitás szélsőséges ingadozásai jellemeznek, és amely befolyásolhatja a kapcsolatokat és a munkateljesítményt.

A korábban mániás depresszióként ismert bipoláris zavar általában már korán, fiatal korban jelentkezik, ezért a teljes élettartamra kiterjedő hatása igen jelentős lehet. Kathleen Merikangas, az amerikai Mentális Egészség Nemzeti Intézetének (NIMH) munkatársa és kollégái az Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában, Kolumbiában, Bulgáriában, Romániában, Kínában, Indiában, Japánban, Libanonban és Új-Zélandon folytatták le felméréseiket a mostani tanulmányhoz.

shutterstock_225827892

A kutatók megállapítása szerint a bipoláris zavarban szenvedők kevesebb mint fele kapott kezelést élete során mentális problémájára. Az alacsony jövedelmű országokban a bipoláris pácienseknek csupán 25,2 százaléka válaszolta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a mentális egészségügyi rendszerrel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a bipoláris zavarral élők háromnegyedénél megtalálhatók voltak legalább még egy másik zavar diagnosztikai kritériumai is, leggyakrabban a szorongásos zavaré. Az emberek több mint fele válaszolta, hogy tüneteik kamaszkorukban kezdődtek, ami aláhúzza a korai felismerés és kezelés jelentőségét – vélik a kutatók. A tanulmány az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.