Ádáz ellenség, a herpesz labialis!

Társadalmunk 70-80%-ának életét keseríti meg az arcunkon, főleg ajkunk szélén éktelenkedő fájdalmas és viszkető seb, a herpesz.

Sajnos ma már a cukorbetegség, az allergia, a vérnyomásproblémák mellett a herpeszt is népbetegségeink között tarthatjuk számon, amely a bőr és a nyálkahártya, esetleg az idegrendszer Herpes simplex vírus okozta akut megbetegedése.

Általában az ajkak szélén, az orcákon illetve az orr környékén jelenik meg sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, apró hólyagocskák formájában. Tünetei először bőrpír és viszkető érzés, majd ez égő, fájdalmas érzéssel párosul. Főként betegség idején (láz, influenza, gyomorrontás, nőknél menstruáció, lelki problémák), az immunrendszer legyengülése esetén jelentkezik, de előfordul betegség nélkül is.

Kontaktfertőzés, vagy cseppfertőzés útján terjed, így ilyenkor roppant fontos a fokozott higiéniai előírások betartása. Erősen javasolt a törülközők, és ágynemű napi cseréje.  A hólyagok tartalmát (átlátszó, világossárga folyadék) ne kenjük el, mert azzal könnyen megfertőzhetjük más testrészünket, vagy más embereket is.

A hatásos ellenszert még keresi az orvostudomány, azonban a tüneteket már lehet enyhíteni gyógyszeres kezeléssel, illetve különböző krémek segítségével. Az ajakherpesz önmagától is elmúlik, de a gyógyulás folyamata meggyorsítható kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával.

Nemcsak hogy kellemetlen tünetekkel jár, de  még az arcunk sem lesz tőle kifejezetten szivárványhártyát bizsergető látvány. Ráadásul a folytonos reflexszerű vakarózás sem éppen előnyös tevékenység..pláne társaságban.  Ilyenkor legszívesebben elbújnánk a világ elől. Biztosra vesszük, hogy amint kitesszük a lábunkat a házból minden tekintet arcunk kritikus pontjára szegeződik, lerombolva ezzel a kínkeservesen kialakított makulátlan külső imázst.

IS693058

De nemcsak az éppen aktuális ellenségünk ejt megjelenésünkön csorbát. Sokan panaszkodnak arra is, hogy többszöri kiújulást követően a bőrön maradandó, idővel jól látható, enyhén pigmentált sebhely marad. Fontos, hogy ne használjunk durva kozmetikumokat a csúfság eltüntetésére, mert azzal többnyire csak rontunk a helyzeten.

Igyekeznünk kell inkább megelőzni a bajt, és csírájukban elfojtani a kis gonosztevőket. Az egyetlen hatásos fegyverünk az ellenséggel szemben várunk (testünk) védelmi rendszerének (immunrendszerünk) feltornázása.

Mi sem könnyebb ennél, hiszen ma már, amikor szinte a társadalom egésze szenved valamilyen betegségben a csapból is ez folyik, kezdjük felismerni az egészségmegőrzés fontosságát, jócskán kapunk tanácsokat a témában: kevesebb stressz, több pihenés, mozgás, és megfelelő mennyiségű vitamin, és a műételek helyett tápanyag bevitele a szervezetünkbe.

A kulcs a kezünkben van, már csak alkalmaznunk kell, hiszen egészségesen élni semmivel sem telik nagyobb erőfeszítésbe, mint egészségtelenül élni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.