A tályogos fog életveszélybe is sodorhat!

Amikor egy fogunk szüntelenül lüktet és éjszaka képtelenek vagyunk aludni a fájdalomtól, sokkal többről lehet szó, mint egy egyszerű fogfájásról. Mit kell tudnunk a tályogról és annak kezeléséről?

Jóval nagyobb problémára kell gyanakodnunk szimpla fogfájásnál, ha lüktető, állandóan fájdalmas foggal van dolgunk. A gond valószínűleg a tályog, amely egy fertőzés a fogban, s ami átterjedt a gyökérre vagy annak környékére. A fog belső kamrájából származik, avagy „foghúsból”, ahol vérerek és idegek is vannak. A tályog kialakulása előtt a fog elveszíti képességét arra, hogy harcoljon a fertőzéssel szemben, a baktériumok pedig képesek betörni a foghúsba és elszaporodni. S ha sokszorozódnak, a fertőzés átterjed a foghúsból, s kilép a gyökéren keresztül a csontba. A tályog maga pedig egy genny, elpusztult fehér vérsejtek, szöveti törmelék és baktériumok gyűjteménye.

A tályog tünetei

Hogyan ismerjük fel a tályogot? Több tünetet is észlelhetünk a fogunkon. Például:

A fog sötétebbé válik a mellette levőkhöz képest. Az üszkös belső melléktermékei szennyezik be a fog felső rétegét, s emiatt elszíneződik. Sok esetben ezzel nem jár panasz.

-Fájdalom tapasztalható evéskor, vagy a fog megnyomása hatására. A tályog, amely kilépett a gyökércsúcsból, a tartószerkezeteket érinti, vagyis az ínyt és a csontot. Olykor a lüktető fájdalom olyan súlyos, hogy gyógyszerek sem segítenek – ami a fertőzés elterjedéséhez köthető, s jóval nagyobb nyomást gyakorol a környező tartószerkezetre, az ínyre és a csontra.

-Duzzanatot és/vagy kiemelkedést lehet tapasztalni az ínyen, amely gennyel telítődött. A kiemelkedést ún. „elvezető sipolynak” nevezik, sokszor képes kifakadni, hogy kibocsássa magából a gennyet. Mindez egyértelmű jele a fertőzésnek. Jelezheti még a tályogot a kellemetlen szájszag, szájíz.

fogfajas, talyog

-A duzzadt arc és állkapocs szintén árulkodik a növekvő fertőzésről. A duzzanatból eredően az állkapocs fájdalma is jellemző és állandóan fennálló.

Fontos megjegyezni, hogy a tályogos fognak bizonyos esetekben nincsenek is tünetei. Ugyanis a fog elveszíti vitalitását (vagy azon képességét, hogy ingerekre reagáljon), így hát a páciens fájdalmat sem érzékel. Ennek ellenére persze a tályog jelen van és később elindulhat a fertőzés szétterjedése. Alkalmanként egy rutin röntgenvizsgálaton derül ki, hogy mi a helyzet – mert előtte nem lehetett tapasztalni tüneteket.

Hogyan lehet kezelni a tályogot?

Egy felnőtt fog esetén az általános kezelés azzal kezdődik, hogy precízen kitisztítják a fertőzést. Attól is függ, hogy ez mennyire terjedt szét. A teendők magukba foglalják a fog és környékének „lecsapolását”, de a páciensnek antibiotikumot is szednie kell.

Egyes esetekben a fertőzés könnyen terjed és azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha elérhetetlen a fogorvos és lázat tapasztal a beteg, arca vagy állkapcsa duzzadt, sürgősségi ellátást kell igénybe vennie! Különösen, ha a légzést és a nyelést illetően is problémát észlel!

Amint a fertőzést kitisztították és a fog helyreállítható, elvégzik a gyökérkezelést is. A szakember kitisztítja a fog teljes belső részét (a foghúst és a hozzá kötődő csatornákat), majd kitömi a teret egy gumi anyaggal, amelynek neve guttapercha. Mindez megvédi a fogat a jövőbeni invazív fertőzésektől. Ugyanakkor, ha a fogat nem lehet visszaállítani, ki szokták venni.

Gyermekek tejfogai esetén, ha tályogos fogról van szó, igen keveset lehet tenni annak megmentéséért. A megfelelő kezelés a fog kivétele ebben az esetben. Tályogos tejfog esetén a fertőzés már előrehaladott és nincs rá mód, hogy maradéktalanul eltávolítsák azt. A kihúzását az is indokolja, hogy elkerüljék a folyamatos fertőzést, mely veszélybe sodorhatja a felnőtt fogat is, mely az ínyben fejlődik. A fertőzés mértékétől függően antibiotikumot is felírhatnak a páciensnek.

Terhesség alatt a fogászati probléma azonnali figyelmet igényel, hogy meggátolják a fertőzés továbbterjedését. Várandósság idején ugyanis bármilyen fertőzés kockázata aggodalomra adhat okot, mivel jóval súlyosabb lehet egy terhes nőnél és károsíthatja a magzatot is.

terhesseg, fogorvos

Milyen esélyeink vannak?

Tályogos fog esetén a fertőzés mértékén múlik, milyen kilátásokkal nézhetünk szembe. Ha lokalizálódik a fogban, általában jó esély van arra, hogy a kezelés gyorsan megoldja a problémát – amennyiben persze időben észreveszi a páciens a tüneteket és orvoshoz fordul.

Ám ha valaki kezeletlenül hagyja a tályogos fogat, a fertőzés jóval súlyosabb lehet, amelyet már nehéz kontrollálni – komoly egészségügyi komplikációkkal is szembesülhet a páciens. Nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés hamar átterjed az állkapocs csontra, illetve a fej- és a nyak egyéb részeire. Az állkapocs vagy a nyak duzzanata olyan mértékű is lehet, hogy blokkolja a légutat, azaz életveszélyes állapotot idézhet elő. Megvan az esélye a későbbi bonyodalmaknak is, annak, hogy a fertőzés átterjed a testbe (szepszis). Ilyen szituációkban kórházi ellátásra van a betegnek szüksége.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php