A netikett tízparancsolata

Etikett a neten. Mit és hogyan illik csinálni, ha online élünk társasági életet?

Bár az internet mindenkinek hozzáférhető, ráadásul biztosítja az anonimitásunkat, vannak alapvető, íratlan szabályok, melyeket ajánlott betartani, ha nem akarunk ennek a különleges és óriási közösségnek a kirekesztett tagjaivá válni. A netikett alapvető szabályait ajánlott mindenkinek ismerni!

A hús-vér emberek elsőbbséget élveznek!

Kevesebb bosszantó dolog létezik, mint úgy kommunikálni valakivel, hogy az illető állandóan a telefonját, vagy egyéb elektronikus kütyüjét pötyögteti, miközben néha elejt egy-egy megjegyzést, jelezve, hogy még érzékeli a jelenlétünket. Ha kikapcsolni nem is vagyunk képesek az online világból, legalább tanuljuk meg a pause-t használni!

Ha a szemébe nem mondanád, online se tedd!

A világháló közösségi oldalain becsmérelni valakit, nem éppen egyenes tett, pláne, ha az illető nem része a nagyszájú, ám cseppet sem őszinte ember ,,baráti körének”! A negatív véleményünket öntsük ki egy lelkes barátunknak kávézás közben, vagy mondjuk bele a másik szemébe, mivel a nagyérdeműt kevésbé köti le személyes ellenszenvünk, főként akkor, ha így adjuk a világ tudtára!

Amit nyilvánosan nem mondanánk, online se tegyük közzé!

Természetes, hogy nem adjuk mások tudtára az esti beszélgetés során, hogy napok óta nincs székletünk, vagy ha éppen az ellenkezőjét éljük meg, hasonló kellemetlen közleményekkel azonban találkozunk online. Erről mielőbb szokjunk le, vagy ne lepődjünk meg, ha hirtelen megcsappan az ismerősök száma az egyes közösségekben!

Üzenőfal vs. privát üzenet

Rendkívül misztikus és izgalmas fél szavakat elejteni, vagy belső poénokat megosztani, legalábbis számodra. A többieket cseppet sem érdekli, sőt figyelembe sem veszik, mennyire erőlködsz a személyiséged fényesítésén! Hidd el, ezek sosem a kellő hatást érik el! Ha a tegnap estéről, vagy más privát eseményről csacsognál, használd a személyes üzenetek funkciót!

Amit ma elküldhetsz, azt gondold át alaposan!

Ne erőltesd rá az érdeklődésedet ismerőseidre, még kedvességből se! Nyilvánvalóan úgy gondolod, hogy napi négy-öt kép, ami a természet különleges pillanatait ábrázolj megható bölcsességgel kiegészítve bárki számára inspirálóan hat, de erre azért ne vegyél mérget; az ugyanis önmagában bosszantó, ha a levelesláda hasonló üzenetekkel telik meg!

Alkalmanként kedves, hosszú távon leterhelő. A körüzenetekkel hasonló a helyzet. Azonnal hagyd abba a küldéseiket! Tartsd tiszteletben a privát teret! A továbbküldős üzenetek, tagelések, képek megosztása egyben a személyes adatok közlését is jelenti. A privát e-mail cím, vagy teljes név kiadása, továbbküldése visszaélésekhez vezethet, a vicces fotók megosztása pedig kellemetlen, kínos szituációkat idézhet elő!

Mielőtt a küldés gombra kattintanál, gondold végig, fordított esetben neked mi lenne a reakciód!

Bizonytalan tartalmakat nem továbbítunk!

Nagyon szép dolog, hogy a megosztással és a like gomb használatával szeretnénk segíteni beteg, és nehéz sorsú embertársainkon, vagy állatokon. Ezeknek a valóságalapja azonban megkérdőjelezhető, és az ismerőseid nagy többségének lehangoló, nem kívánt információ, csupán azért, mert átverést érez mögötte. Mindig ajánlott utánajárni, hogy, amit a nevünk alatt megosztunk, az valós tartalom-e!

A levelekre illik válaszolni!

A spam üzeneteket leszámítva, ha valaki felveszi velünk a kapcsolatot elektronikus úton, arra illik válaszolni. Persze nem kell felesleges levelezgetésekbe bonyolódni, udvariasan is leépíthetőek a nem kívánt zaklatók. Mindenesetre adjuk meg a módját, és legalább két héten belül írjunk egy kedves választ, ami lehet elutasító is!

Frissített online tartalmak

A honlapokon szereplő adatokat ajánlott rendszeresen frissíteni, ha nem akarjuk, hogy az oda látogató érdeklődők elkopjanak. Másrészt, kellemetlen levelektől és kínos incidensektől kímélhetjük meg magunkat, ha vesszük a fáradtságot és mindig hiteles, aktuális tartalmat közlünk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.