8 tipp, amivel védheted magad az Alzheimer ellen!

Szomorú kilátások: szakértők szerint az Alzheimer-kórban és ehhez köthető betegségekben szenvedők száma 2050-ig meg fog duplázódni. Lehet vajon tenni a memóriahanyatlás ellen? A válasz igen!

Bár nem szeretjük a rossz híreket, az Alzheimer-kórral és hozzá tartozó betegségekkel kapcsolatban a szakemberek nem derűlátóak. Amerikában egyenesen járványszerű méreteket öltött a memóriahanyatlás. Számos teória született arra nézve, vajon mi az oka annak, hogy egyre több ember, egyre fiatalabb korban néz kognitív képességei nagymértékű elvesztése elé.

Bár az öregedés jelenti a legnagyobb kockázatot, sokat tehetünk azért, hogy agyunk „éles” és egészséges maradjon. Meggyőző tudományos bizonyíték van rá, hogy az életmódbeli változtatások hatására az agy kihívásokkal „szembesül”, ami a hosszantartóvá teszi és élesíti a memóriát. Néhány egyszerű lépéssel felvértezhetjük magunkat az Alzheimerrel szemben.

1.Tekintsük át gyógyszereinket! Egy sokkoló felfedezés során a szakemberek rájöttek, hogy nagyon sok Alzheimeresként kezelt beteg valójában nem volt memóriazavaros. A kutatók szerint bizonyos gyógyszereik csökkentették kognitív képességeiket, melyeket haláluk előtt szedtek. A gyógyszerek ugyanis okozhatják az agyi funkciók csökkenését. A leggyakoribb bűnösök a sztatinok, a szorongás elleni készítmények, a béta-blokkolók, fájdalomcsillapítók és az alvászavar elleni orvosságok. Érdemes tehát áttekinteni gyógyszereinket az orvosunkkal: melyek azok, amelyek hatással lehetnek a memóriára!

2.Tegyünk óvintézkedések a fejsérülések ellen! A fejsérülés ugyanis hozzájárulhat az idő előtti memóriavesztéshez, közvetlen a baleset alatt és után. Különösen egyes sportoknál érdemes fejvédőt használni, így a biciklizésnél is. Ha pedig nagyon beütöttük a fejünket, ne folytassuk a tevékenységet, hanem pihenjünk le és forduljunk orvoshoz.

demencia_alzheimer

3. Kerüljük a metabolikus szindrómát! A derekuk körül sok zsírt felhalmozó emberek, valamint azok, akiknek magas a vérnyomása, a vércukorszintje, a trigliceridszintje és a „jó koleszterinből”, vagyis a HDL-ből kevés van a szervezetükben, ebben a szindrómában szenvednek – szakemberek ezt összefüggésbe hozzák a memóriahanyatlással. A napi szinten végzett testmozgás, a zsírban szegény, rostban gazdag étrend csökkenti esélyünket a metabolikus szindróma kialakulására.

4.Ha cukorbetegek vagyunk, fontos a rendszeres ellenőrzés. A diabéteszből adódó komplikációk szintén növelik az Alzheimer-kór rizikóját – 65 százalékkal. A 2-es típusú diabétesz elkerülhető a helyes étrenddel, a súly rendszeres kontrollálásával és a testmozgással.

5.Aludjunk eleget! Az alvászavarok kimeríthetik a memóriát. Az alvási apnoé például tanulási és memóriaproblémákhoz vezethet. Ha alvászavarral küzdünk, forduljunk orvoshoz segítségért!

6.Fogyasszunk halolajat! Szakértők szerint a halban, halolajban található értékes Omega-3 zsírsavak csökkentik a memóriahanyatlás esélyét. 900 mg naponta javasolt – a halolajat kiegészítők formájában is szedhetjük.

7.Mozogjunk! A fizikai aktivitás révén az agyba több oxigén jut, ami jó hatással van a memóriára is.

8.Tegyük próbára az agyat! Ha eddzük az agyunkat, kisebb az esélye annak, hogy a memória hanyatlani kezd. Tanuljunk nyelvet, rakjunk ki puzzle-t, olvassunk bonyolultabb könyveket, járjunk valamilyen órára, foglalkozásra. Állítsuk az agyat kihívások elé. Az is annak számít, ha eddig mindig jobb kézzel mostunk fogat és most ballal próbálkozunk. Kutatások szerint a keményebben dolgozó agy egészséges agy!

Forrás: