6 tünet, amely komoly veszélyt jelez!

Életünket is kockáztathatjuk, ha nem fordulunk orvoshoz

Olykor valóban nehéz lehet megítélni, milyen esetekben kell orvoshoz fordulni. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek komoly problémára, betegségre utalnak – ezek felett nem szabad átsiklani! A szédülés, látászavarok, hirtelen gyengeség ilyen. De hogyan különítsük el ezeket a normálisnak számító – akár öregedéssel kapcsolatos – tünetektől?

Nem kell különösebb tudás a betegségekről ahhoz, hogy valaki a hirtelen bekövetkező gyengeség, látászavarok vagy szédülés alapján arra gondoljon: orvosi segítségre van szüksége. Vannak ugyanakkor tünetek, melyeket akár az öregedés természetes velejáróinak is tekinthetnénk – ám nagyon veszélyes nem észlelni időben őket – a késlekedésnek jelentős hatása lehet egészségünkre, jó közérzetünkre és életvitelünkre. Hogyan tegyünk különbséget? 

Mely tünetek jelezhetnek komoly veszélyt?

1.Váratlan fogyás: amennyiben súlyt veszítünk, de ezért semmit nem tettünk, illetve megmagyarázni sem tudjuk az okát, azt ki kell vizsgálni. Különösen, ha a súlyveszteség már a 4-6 kilót is elérte. Ahogy idősödünk, inkább hízni szoktunk, vagyis a váratlan fogyás veszélyes tünet, komoly problémát jelezhet: a rák, a pajzsmirigy betegség, lisztérzékenység és olyan fertőzések is járhatnak fogyással, mint a HIV vírus vagy a Hepatitis C.

2.Színüket változtató anyajegyek: soha nem szabad figyelmen kívül hagyni egy anyajegyet, melynek módosult a formája, körvonalai, mérete vagy színe! Veszélyt jelentő tünet. Évente menjünk el bőrgyógyászhoz ellenőriztetni őket. A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, s ennek egyik oka az, hogy az emberek jó része nem ellenőrizteti anyajegyeit – nem figyel fel rájuk orvos, mielőtt gondot okoznának.

3.Túl sok alvás: amennyiben valaki több mint 9 órát alszik naponta, az szintén veszélyes tünet.  Arra utal ugyanis, hogy az illető depressziós, krónikus gyulladás vagy akár szklerózis multiplex alakult ki a szervezetében. Ha állandóan fáradtnak vagyunk, a nap jó részében alszunk és túlsúlyosak vagyunk, az akár a narkolepszia tünete is lehet.

4.Tartós köhögés: veszélyt jelző tünet, ha több mint 2 hete tart a köhögésünk. Ellenőriztetni kell az orvossal, mi lehet a baj. Nemcsak bosszantó, de annak a jele, hogy valami nincs rendben. Asztma vagy akár savas reflux betegség is állhat a háttérben.

5.Fájdalom a has alsó részén: a hasi fájdalom gyakran előfordulhat, de nem egy bizonyos helyen – ha az alsó részen tapasztaljuk, azt mindenképp ki kell vizsgálni, különösen, ha napok óta tart vagy intenzív. A vakbélgyulladás klasszikusan a köldök körüli részen érezhető, de olyan érzésünk is lehet, mintha a has jobb oldalán egyre rosszabbodó fájdalom állna fenn. Ne gondoljuk, hogy vírusról vagy emésztési gondról van szó – ez veszélyes tünet, hiszen ha a vakbélgyulladás súlyosbodik, már műtétre lehet szükség!

hasfajas, vastagbeltukrozes

6.Krónikus fájdalom: kérdés persze, mit tekintünk krónikusnak. Az a fájdalom, amely több mint 12 hete fennáll, annak számít. Egyik életkorban sem normális, hogy naponta fájdalmakkal küzdjünk és ez tevékenységeinket is korlátozza. A krónikus fájdalom okát mindig ki kell vizsgálni. Számos új terápia van ma már, amely segít ennek enyhítésében – ezért ha lehet, ne szenvedjünk feleslegesen!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php