5 tévhit a fájdalomcsillapítóról

A fájdalomcsillapító szedése körül számos mítosz kering. Melyek ezek?

Gyakran szedsz fájdalomcsillapítót és aggódsz, hogy rászoksz a használatára? Esetleg már elvonási tüneteket is tapasztaltál magadon? Valószínűleg nem kell a legrosszabbra gondolni, mivel a fájdalomcsillapító használatához számos mítosz és tévhit kapcsolódik. Most ezek között szemezgetünk!

1. Nagyobb adag és elvonási tünetek

A függőség közé sorolják, ha egyre nagyobb dózisra van szüksége a páciensnek a fájdalma kezelésére. Valójában azonban a szervezet képes megszokni, és ezért érzéketlenné válni bizonyos gyógyszerek szedésére, de ez még nem jelent függőséget!

2. Csak idő kérdése, hogy a függőség kialakuljon?

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, ha bizonyos tevékenységet túlzottan hosszú ideig folytatunk, hogy arról már nem lesz képes lemondani a szervezet, csak gyötrő szenvedések árán. Talán összefügg a dohányzás okozta szenvedéllyel, hogy a fájdalomcsillapítók szedésénél hasonló nézet alakult ki az emberekben.

Ez azonban tévedés, ugyanis ha a pirulák tartós szedése az utasítások betartásával együtt történik, elkerülhető a függőség! Általában akkor alakul ki probléma, ha a beteg maga emeli meg az adagot.

gyogyszer60

3. Mivel ritkán alakul ki függőség, rám sem lehet rossz hatással a gyógyszer!

A gyógyszer dobozán feltüntetett leírásokat, valamint az orvos utasításait minden esetben be kell tartani! Azok, akik ezeket figyelmen kívül hagyják, általában több kárt okoznak maguknak, mint hasznot, ha saját kezünkbe veszik a kezelésket. Bízzuk ezt a szakemberre!

4. Inkább a fájdalom, mint a függőség!

Azok, akik a függőségtől való aggodalmaik miatt nem szedik a felírt fájdalomcsillapítókat, feleslegesen kínozzák magukat! Az orvosok tisztában vannak a gyógyszerek szervezetre gyakorolt hatásával, így az általuk felírt adag nem okozhat függőséget. Ha mégis aggódnánk, mindenképpen fejtsük ki félelmeinket kezelőorvosunknak is!

5. A lényeg, hogy a fájdalom enyhüljön, a többi nem számít!

Fontos belátni, hogy a fájdalomcsillapító a kezelés része, de a betegséget ezzel nem lehet meggyógyítani, csupán a tüneteket kezelni! Éppen ezért nem elég, ha csupán a gyógyszereket beszedve, megelégszünk a fájdalom fokozatos enyhülésével, mivel ez nem jelenti azt, hogy meggyógyultunk!

Forrás: