33 arany a szervátültetettek játékán!

Rengeteg éremmel és felejthetetlen élményekkel tértek haza a magyar versenyzők a Szervátültetettek Göteborgi Világjátékáról.

A megmérettetésen idén több mint 1000 szervátültetett sportoló vett rész a világ 54 országából. A kezdeményezés célja nemcsak segíteni a résztvevők gyógyulását a rendszeres sporton és közösségi élményen keresztül, hanem egyben felhívni a figyelmet a transzplantáció és a szervadományozás kérdéskörére.

A Világjátékokat idén 18. alkalommal rendezték meg Göteborgban, a 6 és 70 éves között játékosok 13 sportágban mérhették össze erejüket. Hazánkat szervátültetett 46 sportoló képviselte az eseményen, akik elsősorban, úszás, asztalitenisz, tenisz, kerékpározás, tollaslabda, röplabda és atlétikai számokban indultak. Az összesítésben Magyarország a kiemelkedő 4. helyen végzett; legtöbb aranyat – szám szerint hetet – úszásban sikerült elhozniuk a magyar sportolóknak, Venyercsán László pedig világcsúcsot állított fel 5000 méteres gyaloglásban.

5a2vl05b

A Szervátültetettek Világjátéka egy olyan sportesemény, ahol minden résztvevő a szó igazi értelmében is nyertes, hiszen a sportolók a sikeres transzplantációnak köszönhetően visszatérhettek régi életükhöz. Vannak olyan versenyzők, akiket többször, vagy több szervüket is transzplantálták – ezek az emberek donorok nélkül ma már nem lehetnének közöttünk.

Napjainkban már olyan modern terápiák állnak rendelkezésre, amellyel például egy vesebeteg évekig életben tartható, azonban a veseműködés helyreállítása és a dialízis kezelés elhagyása csak egy új, átültetett vese segítségével, azaz vese transzplantációval érhető el. A sikeres szervátültetés lehetővé teszi, hogy a beteg újra teljes életet éljen, s visszatérjen korábbi életformájához. A sport felgyorsítja ezt a folyamatot és segíti a mihamarabbi felépülést.

ybnrep9l

A Szervátültetettek Világjátékával párhuzamosan a rendező ország minden évben számos konferenciát, szimpóziumot és előadást szervez, amelyekre elsősorban a szakmabelieket és a betegeket várják. Ezek célja a szakmai információ és tapasztalatcsere mellett a szélesebb közönség figyelmének felhívása a donorkérdésre és a transzplantációra.

Ma Magyarországon alig több mint 400 transzplantációt végeznek évente, ebből a legnagyobb arányt a veseátültetések teszik ki, amelyből az elmúlt év során 307-et hajtottak végre hazánkban A számok ugyan növekedést mutatnak, de a rendelkezésre álló szervek száma még mindig nem tudja kielégíteni a várólisták igényeit. A várólisták kérdésnek megoldására Magyarország év elején megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az Eurotransplanttal, amely minőségi változást hozhat a szervátültetések területén.

Forrás: