15 tipp – Mi lehet a lábfájdalom oka?

Arthritistől a mélyvénás trombózisig

A lábfájdalom váratlanul törhet ránk, de az is lehet, hogy már napok, hetek óta gyötör kisebb intenzitással és nem értjük, mi a baj. A lábfájdalom oka számos dolog lehet. Lássuk, hogy valamelyik jellemző-e ránk.

Fáj a lábunk? Hosszabb ideje, vagy talán csak pár napja figyeltünk fel rá? A lábfájdalom oka lehet egyszerűbb probléma, de akár súlyos betegség is. Fontos figyelni a tünetekre és felkeresni az orvost! Lássuk, mi minden okozhatja a láb fájdalmát.

1. Perifériás artériás betegség: ezen állapot hatására a végtagok – főleg a lábak – nem jutnak elég vérhez. Ennek oka az, hogy az artériák beszűkülnek. A lábakat gyengének, zsibbadtnak érezhetjük, vagy görcsölnek, amikor járunk. Hidegek lehetnek és a színük is elváltozhat. Sokan képesek kezelni a lábfájdalom ezen okát azzal, ha megváltoztatják szokásaikat, például leteszik a cigit. Ha ez nem segít, orvos adhat olyan gyógyszert, mely kezeli a problémát és a fájdalmat, egyeseknek azonban műtétre lehet szükségük.

2. Mélyvénás trombózis: ebben az esetben a lábfájdalom oka az, hogy vérrög keletkezik egy vénában, általában a combban vagy az alsó lábszárban. Tüneteket nem mindig vált ki, de fájdalom és duzzadás a lábban jelentkezhet – mellette meleg és pirosas lehet. Hívjuk fel orvosunkat azonnal, ha ezeket érzékeljük. Az állapot ugyanis súlyossá válhat, pulmonalis emboliát okozhat: ilyenkor a vérrög elszabadul és a tüdőbe jut. Az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely a vérrögök kialakulását, növekedését vagy felszakadását megakadályozza.

3. Perifériás neuropátia: olyankor történik meg, ha a testben idegkárosodás történt, s ez érinti az agyból jövő, illetve oda futó üzeneteket. A leggyakoribb oka a diabétesz, de egyéb állapotok, így sérülések, fertőzések és gyógyszerek is kiválthatják. Mindez befolyással van a lábakban levő idegekre is, melyekben zsibbadás, bizsergés, gyengeség jelentkezhet. Az orvos elsősorban az állapotot kezeli, amely a lábfájdalom oka és ad készítményt, amellyel a kényelmetlenséget enyhíthetjük.

4. Elektrolit kiegyensúlyozatlanság: az elektrolitok olyan ásványi anyagok, mint a nátrium, kálium, kalcium – ezek segítenek az izmoknak megfelelően működni. Edzés közben például veszítünk belőlük azzal, hogy izzadunk, s ha ez a mennyiség túl sok, görcs alakulhat ki, gyengének, zsibbadtnak érezhetjük a lábakat. Olyankor is megtörténhet, ha orvosi kezelést kapunk, például kemoterápiát. Segíthetnek az elektrolittal ellátott sportitalok, vagy olyan víz, melyben jelen vannak a fenti ásványi anyagok. Gyakori görcs esetén keressünk fel orvost.

5. Gerinccsatorna szűkület: az állapot akkor jelentkezik, amikor a gerincben levő csontok szűkebbé válnak. Ez nagyobb nyomást gyakorol a terület idegeire és fájdalom, bizsergés, zsibbadás, gyengeség jelentkezhet a lábakban. Az egyensúllyal is lehetnek problémák. Ilyen tünetek esetén azonnal keressünk fel orvost – gyógyszer enyhítheti a fájdalmat és fizikoterápiára is szükség lehet. Ha nem segítenek a módszerek, műtét is szóba jöhet.

6. Isiász: a lábfájdalom oka ilyen esetben az, hogy a gerinc alsó részén becsípődik egy ideg. A tünete lehet komoly görcs, de akár letaglózó fájdalom is, amely gátolja az ülést és a járást is. Hátterében állhat elcsúszott vagy kitüremkedett lemez, elcsúszott csigolya, a fenékizmok görcse vagy gerinccsatorna szűkület. Az orvos ilyenkor fizikoterápiát vagy gyógyszert javasolhat, súlyos esetben pedig operációt.

7. Ízületi gyulladás (arthritis): ez az állapot az ízületeket érinti és gyakran a lábfájdalom oka. A fájdalom mellett duzzanatot, merevséget vált ki. Amennyiben ez megtörténik csípőnkkel, térdünkkel, bokánkkal, nehéz járni vagy elvégezni a mindennapi teendőket. Nincs rá gyógyír, a testmozgás és az egészséges testsúly azonban segíthet. A sajgó ízületekre érdemes melegítő párnát vagy hideg borogatást tenni, amely csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Léteznek hatásos, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php