Top 5 gyógynövény, amely segít a depresszión!

Enyhébb depresszió esetén a gyógyszerek használatát kiválthatjuk egyszerűbb módszerekkel. Próbáljuk ki a természet patikáját!

A lenmag, a levendula, a borsmenta egyaránt hatásosak lehetnek, s van még néhány gyógynövény depresszió ellen.

A melankóliával, érdektelenséggel, fáradtsággal járó depressziónak vannak fokozatai. Enyhébb esetben nem feltétlenül kell gyógyszerekhez fordulni.

Természetes módszert is alkalmazhatunk a hangulati zavarral szemben. Az alábbi gyógynövények depresszió ellen hatékonynak bizonyulnak, érdemes tenni velük egy próbát.

1.Lenmag: ősidők óta használják különféle betegségekre, különösen gyomorproblémák, illetve székrekedés esetén. Alfa-linolénsavban gazdag, s erőteljes, egészségvédő Omega-3 zsírsavat is találunk benne. Kísérletek szerint ezek a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarnál is segítséget nyújthatnak, de függőségekre, étkezési zavarokra is hatásosnak tűnnek – vagyis olyan rendellenességek esetén, melyeknél a test és az agy érintett.

 

Állatkísérletek során több tanulmány kimutatta, hogy különféle pszichiátriai betegségeket is hatékonyan lehet kezelni a lenmag kivonatával, vagyis kiváló gyógynövény depresszió ellen. A placebóval összehasonlítva a lenmag alfa-linolén sav jelentősen csökkentette patkányoknál a depresszív tüneteket. A francia kutatók egyébként más, Omega-zsírsavban gazdag forrást is használtak.

2.Ginkgo Biloba: szintén hatékony gyógynövény depresszió ellen, melyet ugyancsak alkalmaztak őseink, évezredekkel ezelőtt. Természetes gyógyír. A Marylandi Egyetem Egészségügyi Központjának honlapja szerint a Ginkgo Biloba gyakori használata hatásos a depresszió tüneteinek csökkentésében. Sőt, a levelei lipofil extraktumot tartalmaznak, melynek antistressz- és antidepresszáns hatása van.

ginkgo biloba

3.Levendula: a levendula évszázadok óta alkalmazott, kellemes illatú gyógynövény depresszió ellen. Illóolaj formában cseppenthetünk belőle a (nem sérült!) bőrre, de aromaterápiaként is alkalmazhatjuk. Kutatók szerint a levendula illata relaxáló, s elősegíti a minőségi, hosszabb alvást. Ez pedig szintén oldja a stresszt – s mint tudjuk, a stressz maga is depressziót okozhat.

levendula-alvast segitogyogynovenyek

A levendula lassítja az agyhullámokat. Természetes nyugtató hatása van a testre, az elmére, a lélekre egyaránt.

4.Macskagyökér: e gyógynövény a depresszió ellen manapság az egyik legnépszerűbb. Természetes nyugtató hatással bír, megnyugtatja az idegeket, csökkenti a szorongást és a fóbiát. Gyakran alkalmazva ígéretes eredményt érhetünk el vele. Számos tanulmány bizonyította, hogy rendszeres szedése jelentős segítséget nyújt a depresszió leggyakoribb tüneteinek megszüntetéséhez – ilyen a magas vérnyomás, álmatlanság, koncentráció-hiány, nyugtalanság, szorongás és ingerlékenység.

Természetes, lazító hatású hatóanyagai, a valepotriátok miatt működik, s amellett, hogy a stressz szintet mérsékelik, a valepotriátok a központi idegrenszer megnyugtatásában is szerepet játszanak.

borsmenta1

5.Borsmenta: a bormenta hatását, mint gyógynövényt depresszió ellen, éveken át tesztelgették. Sokszor ámulatba ejti a pácienseket hatékonyságával. Önmagában is jó. A Marylandi Egyetem Egészségügyi Központjának honlapja szerint a borsmenta illóolaja nyugtató, s remekül használható a szorongás és a depresszió csökkentésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Agar

    Szamomra depresszioskent nem nyugato kell, hanem eletkedvet meghozo, lehangoltsagot elnyomo dolgok. Emellett konstans gyulladasban vannak az idegvegzodeseim, amire meg a tokmagolaj adott enyhulest.

    Macskagyoker segit aludni. Levendula nyugtat. Ezek nem csokkentik nalam az elettol eltavozott kedvemet.