Tinédzserkori pattanások: mit tehetünk ellenük?

A pattanás a tinédzserek leggyakoribb bőrpanasza, a 14-20 éves korosztály nagy része szenved, ha a tükörbe néz.

Bár a problémás bőr ennek a korszaknak a velejárója, nem pedig az ápolatlanság vagy a tisztálkodás hiányának a jele, sokat tehetünk az újabb, zavaró aknék felbukkanása ellen – mondja Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista.

A pattanások megjelenése a tinédzserkorral kezdődik, és általában néhány év múlva magától elmúlik, csak kevés esetben marad meg felnőttkorra. Akne, vagy közönséges nevén pattanás, akkor jön létre, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik, és begyullad. A pattanás általában serdülőkorban több tényező – hormonális változások, veleszületett hajlam és környezeti hatások – együttes hatására alakul ki.

Fotó: 123rf.com

„A pattanások általában a test faggyúmirigyben gazdag területein jelennek meg, tehát elsősorban a homlokon, az orron, az állon, de előfordulhatnak a mellen, mellkason és a háton is. Akkor keletkezik pattanás, mikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, a propionibacterium acnes baktérium elszaporodik, és a faggyúmirigy begyullad. A tinik ilyenkor túlságosan, zavaróan zsíros bőrt, fekete vagy fehér mitesszereket, illetve súlyosabb esetben vörös színű fájdalmas gennyes csomót észlelnek magukon” – mondja a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

Ma már számos kozmetikum, kozmetikai és szépészeti kezelése létezik, hogy a pattanásokat eltüntessük, vagy számukat csökkentsük. Az időben és megfelelő módon elkezdett „pattanástalanítás”, bőrtisztítás azért fontos, mert megvédi a bőrt olyan hegek és sebhelyek kialakulásától, amelyeket később nagyon nehéz eltüntetni. Ennek megelőzése érdekében javasolt szakemberhez fordulni.

A megelőzés is fontos

„A kezeléshez szorosan hozzátartozik a megelőzés, így a rendszeres bőrápolás és a helyes táplálkozás. Lehetőleg kerülni kell a cukros, szénhidrátdús ételek és italok fogyasztását. Fontos a bőr tisztán tartása, azonban javasolt a bőrt erősen szárító és irritáló szappanok elkerülése. Helyettük érdemes inkább micellás vízzel megtisztítani a pattanásra hajlamos zsíros bőrfelületet. Érdemes hetente egyszer kozmetikushoz elmenni, aki megtisztítja az arcot a mitesszerektől. A pattanásos bőrre jellemző fokozottabb szaruképződést szalicilsavas hámlasztással vagy otthoni pasztával, rázókeverékkel lehet kezelni” – javasolja.

Fotó: 123rf.com

A mérsékelt napfény kedvező hatással van a pattanásokra, azonban a rendszeres napozás vagy a szoláriumozás már nem javasolt.

„Súlyosabb esetben orvost kell felkeresni, aki szükség esetén a baktériumok szaporodását gátló antibiotikumos kezelést ír fel, amivel jelentős mértékben lehet csökkenteni a gyulladásos tüneteket. Ezt a kezelést sokszor az A-vitamin egy származékával, a retinoid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel egészítik ki. Ez a kezelés jelentősen csökkenti a baktériumok számát és a faggyúmirigyek faggyútermelését. A kúra időtartama egyéntől függ, de általában több hónap szokott lenni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a retinoid kezelés mellett nem szabad teherbe esni, mivel az károsíthatja a magzatot. Ezért fogamzáskorú nők esetében ezt a kezelést fogamzásgátlóval kell kiegészíteni. Sok esetben a fogamzásgátlóban lévő hormonok is jótékony hatással vannak a pattanásos tünetekre” – mondja.

Előfordulhat, hogy a súlyos aknés tünetek után heges, egyenetlen felszínű bőr marad vissza. Ma már számos eljárás létezik, amellyel sokat lehet javítani a bőr állapotán. Ezek közé tartoznak a dermabrázió, kémiai hámlasztások és lézeres bőrkezelések.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.