Strandidőben így vigyázzunk a fül gyulladásos megbetegedéseire

Nyáron sokan keresik fel a fül-orr-gégészeti rendelőt fülfájás miatt. Ebben az évszakban a legtöbb panaszt a külső hallójárat gyulladása okozza.

Melynek tüneteiről és kezeléséről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük.

Erős fájdalom jelzi a hallójárat gyulladását

A fülnek a fülkagylótól a dobhártya felé vezető részét hívjuk külső hallójáratnak. Ez egy keskeny járat, alagút, ami így ideális terület arra, hogy a nedves és meleg környezetben a különböző kórokozók megtelepedjenek benne. A hallójárat bőre szorosan rátapad a csontra és a porcra, ezáltal, ha a gyulladás következtében a bőr ezen a területen megduzzad, nagyon erős fájdalmat tud okozni a betegeknél. Fülfolyás, a duzzanat miatt füldugulás, halláscsökkenés is jelentkezhet.

Ne keverjük össze a középfül-gyulladással!

A fül mélyebben fekvő részét, a dobüreget, a dobhártya mögötti területet érinti, itt alakul ki gyulladás. Ez jellemzően gyerekek körében gyakrabban fordul elő.

Nem önmagában a víz okozza

Fülfájást hallójárat-gyulladás is okozhat.

Foto:pixabay.com

A vízben előfordulhatnak különböző kórokozók, ám ezek jelenléte önmagában még nem okozna hallójárat gyulladást. Erre akkor van nagyobb esély, ha valamilyen módon a fül érzékeny bőrét megsértettük, a károsodott hámréteg nem tudja ellátni védekező funkcióját, így a kórokozók könnyen áthatolnak rajta és betegséget idézhetnek elő.

Fotó: rf123

Ezt nagyon gyakran a helytelen fültisztítás okozza, ha a fültisztító pálcikával erősen dörzsöljük, vagy túl tisztítjuk a fület, eltávolítva azt a természetes védőréteget, a fülzsírt, amire szükség van ahhoz, hogy benne a kórokozók megtapadhassanak és a fülből kifelé természetes úton távozzanak. A hámréteg védő funkciója különböző kozmetikumok használata miatt is csökkenhet, például hajlakk vagy hajzselé is irritálhatja a bőrt. Önmagában az is elég lehet a kórokozók bejutásához, ha túl sok időt töltünk a víz alatt és a fül bőre felázik.

Hirtelen jön, lassan gyógyul

Az erős fülfájdalom rendszerint hamar orvoshoz viszi a betegeket. A hallójárat-gyulladás helyi kezeléssel, antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású kenőcs segítségével történik. Ha a gyulladás nagymértékű, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe. Ezt naponta cserélgetni kell, amíg a duzzanat le nem csökken annyira, hogy fülcseppet is lehet használni.

Nincs különbség a vizek között, édesvizekben, tengerben vagy medencékben fürdőzés után is kialakulhat a betegség. Aki gyakran szenved hallójárat-gyulladástól, vagy sok időt tölt a medencében, sportol, a megelőzés érdekében javasolt egyedi, saját fülére tökéletesen illeszkedő füldugót használnia.

A fülfájás hátterében legtöbbször nem áll komoly egészségi probléma, és néhány házi módszerrel egyszerűen enyhíthetünk a panaszunkon.

5 házi gyógymód fülfájás ellen

Forrás: Fül-Orr-Gége központ