Top 6 otthoni gyógymód fülfájdalom esetén

Mit tegyünk, hogy hamar múljon?

A fülfertőzés ritkábban fordul elő felnőtteknél, mint gyermekeknél, de ha mégis, meglehetősen kínzó lehet. Amíg eljutunk az orvoshoz, néhány otthoni gyógymód fülfájdalom esetén is segíthet!

Általános tapasztalat, hogy a gyermekeknél gyakrabban alakul ki fülfertőzés – ám a felnőttekkel is előfordulhat és gyötrő fülfájdalomhoz vezet.

A fülfertőzések legtöbbször maguktól elmúlnak és nem igényelnek orvosi ellátást. Ha kétségeink vannak vagy komolyabb a fájdalmunk, forduljunk orvoshoz!

Addig is, léteznek otthoni gyógymódok, amelyeket biztonságosan bevethetünk a panasz enyhítésére fülfájdalom esetén.

Fotó: rf123

1.Hűvös vagy meleg borogatás: áztassunk be egy kis törölkozőt, törlőkendőt hideg vagy meleg vízbe. Csavarjuk ki, majd helyezzük a fájó fülre. Próbáljuk ki mindkét hőmérsékletet, hátha az egyik jobban segít, mint a másik.

2.Fűtőpárna: a fülfájdalom hasznos otthoni gyógymódja lehet a meleg, de nem forró fűtőpárna ráfektetése a fülre.

3.Vény nélkül kapható fülcseppek fájdalomcsillapítókkal: amennyiben segítenek, akkor is csak rövid ideig alkalmazzuk őket. Ne használjuk a cseppeket, ha a fülkürtben szakadás vagy lyuk van – először konzultáljunk orvosunkkal!

fulfajas

Foto:123rf.com

4.Fájdalomcsillapító: fülfájdalom esetén otthoni gyógymódként ajánlott az acetaminofen, az ibuprofen vagy a naproxen, ezek gyakran enyhíthetik a fülfájást. Érdemes megkérdeznünk azonban orvosunkat, melyik lehet megfelelő számunkra.

5.Rágógumi: ha a fülfájdalom oka légnyomás, például repülőgépen utazunk, vagy nagy magasságban vezetünk, rágjunk egy kis rágógumit. Segíthet csökkenteni a nyomást és enyhíti a tüneteket.

6.Aludjunk függőleges helyzetben: talán furcsán hangzik, de a kissé ülőhelyzetű pihenés vagy alvás elősegítheti a fülben lévő folyadék elvezetését. Ez az egyszerű otthoni gyógymód enyhítheti a nyomást és csökken a fülfájdalom a középfülben. Dőljünk az ágyra egy halom párnával, vagy aludjunk hátradöntött fotelben.

Mikor hívjunk orvost?

A fülfájdalom gyakran 2-3 napon belül elmúlik magától, vagy otthoni ápolással enyhül. Sokszor elég csak fájdalomcsillapítót bevenni – de a súlyosbodó tünetekre figyelni kell. Fontos tudni, hogy a kellemetlen érzés valami komolyabb dolog jele is lehet.

Orvoshoz kell fordulnunk, amennyiben:

  • folyadék (például genny vagy vér) szivárog a fülből
  • magas lázunk van, fejfájás vagy szédülés gyötör
  • azt gyanítjuk, hogy egy tárgy szorult a fülünkbe
  • duzzanatot észlelünk a fül mögött – különösen, amennyiben az arc ezen oldalának gyengeségét tapasztaljuk vagy nem tudjuk mozgatni az izmokat
  • erős fülfájdalom gyötört és ez hirtelen megszűnik (ez dobhártya-repedésre utalhat)
  • Akkor is orvoshoz kell fordulnunk, ha a tünetek nem javulnak, vagy súlyosbodnak 24-48 órán belül.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu