5 házi gyógymód fülfájás ellen

A fülfájás hátterében legtöbbször nem áll komoly egészségi probléma, és néhány házi módszerrel egyszerűen enyhíthetünk a panaszunkon.

Fotó: rf123

 • Hideg borogatás: 20-30 perces hideg vizes vagy jeges pakolással csökkenthetjük a fül gyulladásos folyamatait.
 • Meleg borogatás: a meleg borogatás akkor segít a fülfájás enyhítésében, ha a véráramlás serkentése a cél. Gyulladt fülre ne alkalmazzuk, mert ronthat a tüneteken. Ajánlott időtartama 20-30 perc.
 • Teafaolaj: a teafaolaj híres baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásáról, ezért ha valamilyen fertőzés áll a fülfájás hátterében, érdemes kipróbálni. Három evőkanálnyi növényi olajba – például olívaolajba – keverjünk el 3-5 csepp teafa-olajat, és ebből cseppentsünk néhány cseppet a fájó fülbe.
 • Rágógumi: ha a fülfájás kiváltó oka a hirtelen magasságváltozás – például egy repülőút után jelentkezik – a rágózás segíthet kiegyenlíteni a nyomást a fülben, ami a fájdalmat okozza.
 • Fejkörzés: bármily meglepő, a fül fájdalmát a feszült nyakizmok is okozhatják, ezért érdemes naponta többször is fejkörzéssel nyújtani, lazítani fáradt nyakizmainkon.

Amennyiben a fülfájásunk nem enyhül néhány napon belül, érdemes orvoshoz fordulni.

A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Ez a tünet fülkürthurutot is jelezhet, és ha nem kezeljük megfelelően, akár középfülgyulladás is kialakulhat.

Mi lehet a nátha utáni fülfájás okozója?

Forrás: Minden, ami hallás


2 hozzászólás

 1. Jáger László

  Nekem nem fáj a fülem!!,
  Szerencsére még jól is hallok!!
  Remélem ez továbbra is így marad!!
  Bár a derekam az fáj….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.