Pattanásos arcbőr – Nem csak a higiénia hiánya okozhatja

Az arcon megjelenő pattanások – mint az elmúlt hetek egyik hirdetési kampányából kiderült – nagyon szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát.

Mitesszertől a súlyos aknéig

A pattanásnak (aknénak) több megjelenési formáját lehet megkülönböztetni, elsősorban a tünetek súlyossága szerint.

 • Acne comedonica: enyhe forma, amely fekete- és fehérfejű mitesszerek, valamint esetenként papulák (göbcse) megjelenését jelenti. Ezek elsősorban az arcon jelentkeznek, jellemzően tinédzserkorban.
 • Acne papulopustulosa: közepesen súlyos pattanásosság, amely szintén az arcon, homlokon, ritkán a háton tűnik fel, a papulák és pusztulák (gennyes pattanás) általában vegyesen jelennek meg, melyeket kifejezett helyi gyulladás kísér. Ide tartoznak pl. a „dopping akne”, amelyet a szteroidok túlzott szedése idézhet elő vagy a „Mallorca akne”, mely a nyaralás során lobban fel (cáfolva azt a tévhitet, hogy a napozás jótékony hatással van a pattanásokra és leszárítja azokat).

  Foto:123rf.com

 • Acne conglobata: egy ritkábban kialakuló, de súlyosabb akneforma, mely az arcon, a nyakon és a háton okoz fájdalmas tüneteket. A pattanások általában egy csoportban összeolvadva helyezkednek el és így nodulákat (csomókat), valamint cisztákat, tömlőket alkotnak a bőr mélyebb rétegében.
 • Acne fulminans: legsúlyosabb kórkép és szerencsére ritka állapot, ami főként a 13-22 év közötti fiúkat-férfiakat érinti. A helyi tünetekhez láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, ízületi panaszok, általános gyengeség társulhatnak. Nagyon ritkán kiválthatja például a súlyos akne esetén belsőleg adható, egyébként igen hatékony gyógyszer az izotretinoin is a kezelés kezdeti szakaszában. Többek közt ezért is fontos a pattanások kezelését kellő szakmai tapasztalattal rendelkező bőrgyógyászra bízni.

Közel sem csak a higiéniai hiányosságok okozhatnak pattanást

A pattanások kialakulásának oka, hogy a bőr felszínén található faggyúmirigyek fokozott aktivitással rendelkeznek (háttérben genetikai okok állnak), túlzott mértékben termelik a sebumot/faggyút, amely a bőr savköpenyének kialakításáért felelős anyag. Ha túl nagy mennyiségű sebum termelődik és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, ami ideális táptalaj a bőrön lévő baktériumok számára. Ez fokozza a gyulladáshajlamot, aminek következtében kialakul az akne. Bizonyos tényezők tovább fokozhatják a pattanások megjelenésének valószínűségét.

 • Hormonális változások: a hormonszintek változásai miatt gyakoribb a pattanások megjelenése kamaszkorban és felnőttkori hormonális viharokban is, akár menstruáció, akár menopauza vagy betegségek kapcsán.
 • Gyógyszer mellékhatás: néhány gyógyszernek pattanásosság lehet a mellékhatása, például szteroidoknak, barbiturátoknak, görcsoldóknak.
 • Stressz: bár az összefüggés nem tisztázott, sokan tapasztalják, hogy a stressz összefügg az arcbőr, a bőr állapotával.
 • Irritáció: egyes sminktermékek, sőt akár hajra alkalmazott készítmények is irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak.
 • Higiéniai problémák: a túl ritka vagy nem alapos arc- és hajmosás is utat nyithat a kórokozóknak, bár ennek rendezésével könnyen kezelhető az ilyen jellegű probléma.
 • Bizonyos élelmiszerek is ronthatnak a betegségen és érdemes elkerülni őket, például a tejtermékek, olajos magvak.
pattanasok

Foto:pixabay.com

A gyógyulás sokszor évekig tarthat

Az arcbőrön lévő akne kezelése személyre szabott és az adott klinikai állapotnak, életkornak megfelelő. Enyhébb esetekben segítenek a vény nélküli szerek, amelyeket erre a problémakörre fejlesztettek ki, és amelyek általában olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a szalicilsav, resorcinol. A kezelés nem hoz azonnali eredményt, akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma, és azt is tudni kell, hogy ezeknél a szereknél is előfordulhatnak enyhe mellékhatások, például az irritáció.

“Súlyosabb probléma esetén az otthoni ápolás már sokszor nem elég, a valódi októl függően szükség lehet vényköteles, külsőleg alkalmazható szerekre, mint a helyi antibiotikumok, benzoilperoxid, retinoid származékok. Amennyiben indokolt, adhatunk belső kezelés formájában antibiotikumokat és hölgyeknél fogamzásgátló készítményeket, de a súlyosabb esetekben a fent említett izotretinoin kezelést ajánljuk pácienseinknek. Ez esetben is fel kell készülni arra, hogy a probléma nem fog egyik napról másikra megszűnni, de kitartó kezelés mellett jelentős és tartós javulást tudunk elérni” – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Az orvosi ellátás mellett persze más fontos szabályokat is be kell tartani: kézhigiéné mellett kerülni kell a nyomkodást, megfelelő bőrápoló készítményekkel ajánlott a rendszeres tisztítás és kerülni kell a napozást, melyhez választhatunk kifejezetten a pattanásos bőrre alkalmazható magas fakorú akár színezett fényvédő krémeket. Ha jó az orvos-beteg együttműködés, ha a páciens elég türelmes és kitartó, szép eredményeket érhetünk el a pattanásos arcbőr kezelésében és ezáltal közvetve az önbizalom visszaállításában.

Olvasd el ezt is!

Súlyos pattanásosság – mit lehet tenni?

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.