Súlyos pattanásosság – mit lehet tenni?

Bármennyire is kétségbe ejtő lehet egy fontos találka előtt felbukkanó nagy piros pattanás, vagy a mitesszeres arcbőr, a súlyosan aknés arcbőr minőségileg mást jelent. 

Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek segíthetnek ezen az önértékelést romboló problémán.

A súlyos pattanásosság makacs betegség

Aki súlyos aknéval küzd, tudhatja, hogy a nagy, gyulladt pattanások nem csak az arcon, de a mellkason, a háton, a nyakon, az állkapocs vonalán is megjelenhetnek. Ilyenkor sok comedo, papula és pustula, és néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van a bőrön, amelyek sokszor fájdalommal járnak, és kitisztulásuk után is visszamaradhatnak hegek.
A súlyos pattanásosság sokszor nehezen kezelhető, és a páciensek nagy elkeseredésére nem feltétlenül reagál a drogériai készítményekre. Akik orvoshoz fordulnak, általában már túl vannak jónéhány vény nélküli szeren és kozmetikai kezelésen. Ugyanakkor a türelem a bőrgyógyászati módszereknél is szükséges, hiszen sokszor hosszú hónapokra is szükség van a látható eredményekhez – hangsúlyozza Brezán doktornő. – Nyilvánvalóan nem könnyű a javulásra várni, hiszen tanulmányok is bizonyítják, hogy a súlyos akné alacsony önértékeléshez, szorongáshoz vezethet, az érintettek akár a szociális érintkezést is próbálják kerülni. Ugyanakkor fontos reményt adni a pattanásoktól szenvedőknek: a meglévő aknék kezelhetők lehetnek, az újak kialakulása és a hegesedés pedig megelőzhető.

Fotó: 123rf.com

A kezelést fontos a bőrgyógyászra bízni

A pattanásosság kezelésénél tudni kell, hogy az aknék kialakulásának számos oka lehet, ez egy multifaktoriális betegség. Felfedezhető a háttérben a fokozott faggyútermelés, de ez nem az egyetlen ok. A bőrgyógyászati kivizsgálásnál éppen ezért ki kell derítenünk, vannak-e hormonális hatások a háttérben, hiszen például az androgén hormonok túltermelődése is járhat ilyen tünettel. Az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki. Ezen kívül a genetikai tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen például a pólusok és faggyúmirigyek nagysága, az akne iránti fogékonyság is öröklődhet – ismerteti dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa.

A pontos diagnózis függvényében a bőrgyógyász elrendelhet antibiotikumot, amely csökkentheti a gyulladás további tüneteit, valamint a bőrön lévő baktériumok ellen is hatásos lehet. Előfordulhat ugyanakkor, hogy nem az első gyógyszer válik be, szükség lehet további gyógyszerekre is. Igen súlyos esetben sokszor hatékonyabb szer az isotretinoin, ami egy A-vitamin származék, a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozik és kizárólag vényre kapható, szedése nagy körültekintést igényel. Előfordul, hogy nőknél a fogamzásgátló tabletták válnak be, aknék ellen leginkább a kombinált készítmények hatásosak, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Szóba jöhetnek még egyéb lokális készítmények és jó hatásúak lehetnek a kémiai peelingek, a mélyhámlasztás is. 

pattanasok

Foto:pixabay.com

Az életmód is számít

Ahhoz, hogy a bőr jó állapota megmaradjon, fontos betartani néhány szabályt. Nem szabad például nyomkodni, kapargatni a pattanásokat. Naponta kétszer langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet. Nőknek esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülve a túl erős bőrápoló szereket. Gyakori tévhit, hogy zsírtalanítani kell a bőrt, de a túlzott szárítás éppen hogy fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Azt is érdemes megfigyelni, hogy a stressz és az étkezés hogyan befolyásolja a bőr állapotát, a stresszoldó módszerek és bizonyos élelmiszerek elhagyása is segíthet a tiszta bőr állapotának fenntartásában.

Pattanás? 12 fontos válasz a bőrgyógyásztól

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.