Pattanásos a hátam: akkor is foglalkozni kell vele, ha nem látszik!

Pattanások megjelenhetnek az orcákon, a homlokon, az áll környékén, a mellkason, a karokon, de még a háton is – ezeken a testtájakon ugyanis a faggyútermelésünk fokozottabb, így hajlamosabbak a gyulladásra.

A legtöbb kozmetikum és kozmetikai kezelés az arc pattanástalanítására fókuszál, de érdemes azokkal a területekkel is foglalkozni, melyek nincsenek mindig szem előtt. Hogy mit tehetünk például a hátunk szépségéért, arról Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője mesél.

Pattanás? 12 fontos válasz a bőrgyógyásztól

A pattanások keletkezése általában genetikai vagy hormonális okokra vezethetők vissza, és elsősorban a tinédzsereknél figyelhető meg. Azok, akik hajlamosabbak a pattanásokra, gyakran nem csak az arcukon tapasztalnak gyulladásokat, hanem egyéb testrészeiken is.

„A második legproblémásabb testrész az arc után a hát. Az itt megjelenő pattanásokat is a túlzott faggyútermelés okozza, melynek hátterében legtöbbször az androgén hormon túltermelődése áll, és a szőrtüsző fokozott hámképződése, amely nem megfelelő hámlással társul. A problémás bőr hátterében állhat a fokozott stressz is, valamint a nem megfelelő táplálkozás vagy a nem jól szellőző öltözködés” – mondja a szakember.
Ha már megjelentek a pattanások, érdemes a rendszeres és alapos mosakodást kiegészíteni, új bőrápolási szokásokat felvenni: ma már számos, erre a célra készült pakolás, kenőcs és bőrradír érhető el a boltok polcain, melyek gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően segítenek.
„Ha ezek a rendszeres alkalmazás ellenére sem hatnak, vagy úgy ítéljük meg, hogy nagyobb a baj, ajánlott felkeresni kozmetikust vagy bőrgyógyász szakorvost. A genetika és a hormonok ellen egyébként sem lehet csupán kozmetikumokkal felvenni a harcot, és a szakember tanácsai az életmódváltásban is segíthetnek.”

A rendszeres kozmetikai kezelés is csökkentheti, akár el is tüntetheti a bőrproblémát.

„A hát kezelése az arckezeléshez hasonlóan zajlik: első lépésként a bőrt letisztítjuk, a speciális radír segítségével az elhalt hámsejteket eltávolítjuk. A bőr felpuhítására ózonos gőzölést alkalmazunk, majd ezt követően kitisztítjuk a bőrt, és alapos fertőtlenítés után felhelyezzük a pakolásokat. A hátkezelés mindig személyre szabottan történik, a klasszikus tisztítás mellett lehetőség van, gyulladáscsökkentő peelingre, azaz bőrmegújító kezelésre” – teszi hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.