Nem kell füldeformitással élni!

Mindenkinek emlékezetesek lehetnek az óvodás-, kisiskolás évek, amikor egyik-másik gyermeket, vagy talán saját magát is csúfolták elálló fülei miatt. Nos, nemcsak ez a füldeformitás létezik, de van rájuk megoldás.

A deformált fül már gyerekkorban is nagyon zavaró lehet. Nincs is rosszabb érzés egy kisgyermek számára, mint amikor az óvodás- vagy iskolás társai gúnyolódásának céltáblája lesz a külseje miatt. A fül deformitásnak különböző változatai vannak.

Sebészi úton azonban ma már szinte mindegyik orvosolható. Lássuk, melyek ezek

1. Earwell korrekciós eszköz csecsemőknek

Sebészeti és nem sebészeti füldeformitás korrekció is létezik. A szabadalmaztatott nem sebészi eljárás neve Earwell – olyan eszközről van szó, amely sikerrel kezeli a gyermekkori füldeformitások 90 százalékát. Ezzel az eszközzel olyan fülplasztikai műtétek hajthatók végre, mint pl. az elálló fül, a Stahl-fül, lelógó fül, hiányzó helix, denevérfül, helikális kompresszió. A kevésbé súlyos Tanzer II típusú füldeformitás is korrigálható vagy javítható a módszer segítségével.

Az eszköz a deformált fül porcot alakítja át a kívánt formára, korrigálva ezzel idejekorán a gyermek fülét és megakadályozva, hogy akár személyiségbeli problémái is legyenek a gúnyolódás miatt.

2. Elálló fülek

Nevezik lelógó füleknek is. Olyan füldeformitás, melynek során a fülek a koponyától távolabb vannak, mint normális esetben. A távolság a fül középső részétől a koponyáig (a fül mögött) mérve akár 15-18 milliméter is lehet egy ötéves gyermeknél vagy egy felnőttnél. A fül túlnövekedése miatt a hallójárat szöge is megváltozhat. Ahol a porc találkozik a fejjel, és a fülcsatornában folytatódik, ez problémát okozhat.

ful2

3. Szűkülő fülek

A fül bőrének és a porcnak a részleges hiánya jellemzi, mely magában foglalja a fülkagyló helikális peremét, a helix által bezárt üreget és/vagy a füljárat szabadba nyúló végét. A fülkagyló helikális peremének meghajlítása hatékony módszer a külső fül bőrének hiánya illetve feszessége esetén a perem és a fülszegély üreges vége között.

4. Microtia

A fülkagyló legnagyobb része hiányzik ennél a füldeformitásnál. Függőleges vagy vízszintes irányban vannak maradványai, a fülcimpa az egyetlen felismerhető része. A külső hallójárat és a tragus általában hiányzik. A külső csatorna hiányával összefüggésben a középfülben is deformitások vannak, a dobhártya hiánya is előfordulhat. A microtiával küzdő gyermekeknél különböző fokú a halláscsökkenés és hallásvesztés. Többnyire a halláskárosodás a szembetűnő.

5. Anotia

Nagyon ritka fül deformitás. A fülkagyló teljes hiánya jellemzi, fülcimpa sincs. Általában hajszálak burjánzanak az egész területen, ahol normális esetben a fülnek kellene lennie.

Fülplasztikai műtétekkel ezek a füldeformitások ma már kezelhetők, minőségibb életet teremtve a páciensek számára.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.