Nem a méret számít!

Aki kisebb méretű evőeszközt használ az étteremben, lehet, hogy nagyobb adagot fogyaszt el, mintha méretesebb villával tenné ugyanezt.

Az ember azt gondolná, hogy kisebb eszközzel csökken a fogyasztás, de az étteremben pont fordítva történik.

Az új kutatás a falat méretére összpontosított – arra a mennyiségre, ami egyszerre a szájba kerül – mely egyénenként egy étkezésen belül is változhat. Mivel illetlen (és undorító is) más szájába kukucskálni, miközben eszik, a kutatók a villa méretét használták a falat nagyságának megállapításához.

A Journal of Consumer Research online számában megjelent tanulmány kiértékelte, hogy miként befolyásolta a villa mérete az elfogyasztott étel mennyiségét egy olasz étteremben. Összehasonlították, hogy két ebéd- és két vacsoraidő alatt  mennyit ettek azok, akik a szokásosnál 20 százalékkal nagyobb illetve kisebb villát kaptak. Megmérték minden egyes tányér tartalmát a felszolgálás előtt, és rögzítettek több más faktort is, melyek befolyásolhatják az éttermi étkezést (ár, ebéd vagy vacsora, alkoholfogyasztás). A vendégek több ételt hagytak a tányéron, ha nagyobb villával ettek, mely pont az ellenkezője annak, ami korábbi tanulmányokból derült ki (a nagyobb adagok több fogyasztásra késztetnek).

kanál

Egy másik furcsaság: 81 ember bevonásával egy hasonló kísérletet végeztek el: előzőleg lemérték a kiadagolt tésztasaláta súlyát, de étterem helyett ezúttal laboratóriumi körülmények között kellett azt megenni. Ugyanazokkal a kicsi illetve nagy villával ettek, mint az éttermi vizsgálat résztvevői. Ebben az esetben a nagyobb villával több étel fogyott – vagyis pont ellentétes eredmény jött ki.

Ez hogy lehetséges? Arul Mishra, a Utahi Egyetem marketing adjunktusa úgy vélte, a laboratóriumi résztvevőknek talán nem volt jól körülhatárolt, étvággyal kapcsolatos elképzelése, és nem kellett fizetniük az általuk választott ételért. Őket más dolgok motiválták, mint azokat, akik étteremben esznek, így több erőfeszítést, időt és pénzt fektetnek az étkezésükbe. Az étteremben a villa mérete azonban csak a nagyobb adagoknál számított.

Egy hatalmas tányér előtt „az emberek vizuálisan nem érzékelik, hogy elérik a céljukat egy kisebb evőeszközzel” – vélte Mishra, ezért többet esznek. Az még nem tiszta, hogy ez miként érvényes az otthon elfogyasztott ételekre, mert azt még nem vizsgálták. Érdemes a test jóllakottság-érzésére támaszkodni az agy helyett. A külső körülmények (tányér, villa, adag mérete) megtévesztőek lehetnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.