Mit kell tudni a zsírleszívásról?

Ez a speciális plasztikai műtét sokkal inkább az alakformálás, mint a testsúly csökkentés általános orvosi módszere, már csak azért is, mert egy-egy alkalommal maximum 2-3 kg zsírtól szabadulhat meg a páciens, trombózis, és embólia veszélye nélkül.

Zsírleszívás

A közhiedelemmel ellentétben, tehát nem egy egyszerű kis műtétről van szó, hanem a helyreállító vagy plasztikai sebészet része, amely ugyanolyan gondosságot igényel, mint más sebészeti beavatkozás. A zsírleszívás elvégzése éppen ezért csak kellően kivizsgált páciensen történhet!

Az eljárás lényege, hogy a kiválasztott területről minél vékonyabb kanülökkel, különböző mélységekből szívják le a zsírszövetet. A beavatkozás helyén néhány mm-es bemetszéseket ejtenek. Az eljárás során az idegeket és az ereket megkímélik.

A zsírleszívás helyére zsírszövetet fellazító oldatot fecskendeznek, ami egyben helyi érzéstelenítőt és vérzés elleni hatóanyagot is tartalmaz. Az érzéstelenítés a beavatkozás elengedhetetlen része. A zsírleszívás helyétől, módszerétől függően alkalmazhatnak helyi érzéstelenítést, gerincközeli érzéstelenítést, esetleg altatást vagy vénás nyugtatást.

Zsírleszívást leggyakrabban a toka, a nyak, a mellkasfal, a felkar, a deréktájék, a fenék, a farpofák alatti hurkák és a combok belső felszínein kérnek a páciensek. A zsírleszíváshoz a terület feletti bőrnek megfelelően rugalmasnak kell lennie, hogy a műtét után kisimuljon, egyenletesen letapadjon.

Ellenkező esetekben bőrkimetszést – vagy más technikát – kell alkalmazni, ami után nagyobb heg maradhat. A bőr kellő letapadását a műtéti felszínen speciális csíkok, majd minimálisan 1 hétig kompressziós ruházat vagy fedés garantálja, úgy hogy közben a folyadék felszaporodását is meggátolja.

A leszívott területekre a zsír nem rakódik vissza, mert a zsírsejtek szaporodni nem képesek. Amennyiben a mozgáshiány és helytelen táplálkozás miatt a páciens meghízik, a beavatkozási területen sokkal kisebb bővülés történik, mint az egyéb területeken, aminek az lehet a következménye, hogy további területeken is célszerűvé válik elvégezni a zsírleszívást.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.