Migrén iskoláskorban

Nem csak a felnőttek betegsége a migrén: a genetikai kód néha időzített bombaként rejti magában a hajlandóságot arra, hogy egyre gyakrabban járjon haza az iskolából csemeténk halántékára szorított kezekkel, émelyegve a fájdalomtól. A család is szenvedhet tőle, de a gyermek csak igazán vállán hordani ennek a terhét.

Az iskola amúgy is sokat kivesz a tanulóból. Állandó koncentrációt igényel. Egyes életkorokban sokkal egészségesebb volna, ha a még lehetőség lenne a játékban kinn a szabadban, megtanulnának az egészséges rivalizálás fogalmát, képesek lennének versenyezni, vereséget elszenvedni és gúnyolódás nélkül győzedelmeskedni.

A migrénben szenvedő gyermek mindezekből könnyen kimaradhat. Állandó fejfájása és a vele járó egyéb fizikai tünetek nem teszik lehetségessé, hogy teljes szívvel és lélekkel vegye ki a részét az életből. Legyen szó akár szabad játékról és szórakozásról, akár az iskolapad követelte elvárások teljesítéséről.

fejfájás

Jobb esetben a tünetek enyhülnek

Ha valakinél gyermekkorban jelentkezik a migrén, reménykedhet abban, hogy a tünetek az évek előrehaladásával lassan enyhülni fognak, felnőttkorára már alig szenved majd tőlük, „kinövi”.

A gyermekkori migrén általában nem olyan hosszadalmas lefolyású, mint az idősebb korosztály számára, de annál élénkebb. Fokozott fény- és hangérzékenység, erőteljes hányinger. Előfordulhat, hogy mindenezek a tünetek ráadásul tényleges fejfájás nélkül jelentkeznek. Ilyenek az ún. abdominális migrének, ezek diagnosztizálása a legnehezebb.

Megoldások

Nincsenek orvosi utasítás nélkül százszázalékos hatékonyságú megoldások, viszont érdemes próbálkozni, hátha megtaláljuk a kiváltó tényezőket, amik növelik a migrén kialakulásának esélyét. Gyakran lehet kiváltó ok a feszültség, a hétköznapi élet során tapasztalt súrlódások. Még egy gyermek számára is. Megoldást jelenthet a rendszeres mozgás, bizonyos ételek fogyasztása. Figyeljünk csöppségünkre, ha ő nem is, hátha mi megtaláljuk azokat az apró trükköket, amikkel csökkenthetőek a tünetek.

Forrás: https://napidoktor.hu/