Miért nehéz másnak parfümöt venni?

A kutatók megállapították, miért olyan nehéz a szeretteinknek parfümöt választanunk: mindannyian a saját érzékeinknek megfelelő illatot szeretjük, így szinte lehetetlen eltalálni azt, ami máshoz illik.

Egy londoni konferencián nemrégiben részletesen ismertetett elmélet szerint, ha megtaláljuk a saját illatunkat, azzal lenyűgöző hatást tehetünk a másik nem tagjaira. Dr. Jan Havlicek, a prágai Károly Egyetem szaglásszakértője szerint elsősorban nem azért használunk parfümöt, hogy elrejtsük a testszagunkat, hanem olyan illatot választunk, amit kellemesnek találunk.

„Évezredek óta használ parfümöt az emberiség, az uralkodó nézet szerint azért, hogy elrejtse a testszagát, és ezáltal vonzóbbnak tűnjön. Úgy tapasztaltuk, hogy valójában erős a kölcsönhatás az egyéni testszag és a parfüm illata között. Azért használunk egy-egy árnyalatot, hogy ezzel természetes illatunkat egészítsük ki. Ezért fordul elő gyakran, hogy az ajándékba kapott üveg érintetlenül hever a fürdőszoba egyik zugában” – nyilatkozta a szakember a Sunday Telegraph-nak.

parfüm

Dr. Havileck kísérlete során 12 önkéntest kértek meg arra, hogy válasszanak ki egy parfümöt, amelyet az egyik hónaljukba permeteznek, majd a kísérletvezetők egy véletlenszerűen kiválasztott másik terméket permeteztek a másik hónaljukba. Mindkét helyről felitatták az illatot, majd 21 véleményezte ezeket. Mindannyian azokat az illatokat találták kellemesebbnek, amelyet az illető magának választott.

Az eredményeket a Nemzetközi Illatszövetség konferenciáján hozták nyilvánosságra. Dr. Tim Jacob, a Cardiff Egyetem szaglás- és ízlésspecialistája ugyanekkor arról beszélt, hogy az illatválasztás jórészt az immunrendszerünk függvénye. Azokat az embereket találjuk vonzónak, akik immunrendszere különbözik a mienktől.

„Ennek főleg biológiai okai vannak: az a jó, ha a születendő gyermekek immunrendszere minél összetettebb. Az illatpreferencia és az ellenálló-képesség közti összefüggés statisztikailag kimutatható. Úgy tűnik, a parfümválasztás egyfajta válasz az immunrendszerre” – mondta el a szakértő.

Forrás: MTI