Ilyen a bőröd, ha pajzsmirigyzavarod van

Sok esetben külsőnk árulkodik az egészségünkről, esetleges betegségeinkről.

A testsúlyunk, hajunk, bőrünk állapota mind figyelemfelhívó lehet. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, mivel ezek mind pajzsmirigyzavarokra utalhatnak.

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje a következő bőrpanaszokra hívja fel a figyelmet, mivel könnyen lehet, hogy endokrin problémát jeleznek. 

Az ekcéma kezelése otthon és az orvosnál

Száraz, hámló bőr 

A bőr sejtjei folyamatosan cserélődnek, és ha a pajzsmirigy hormontermelése nem megfelelő, az bizony komoly hatást gyakorol a folyamatra, ráadásul dehidratációt is okozhat. Leginkább a szerv alulműködésére jellemző, hogy a beteg bőre száraz, pikkelyesen hámlik, esetleg ekcémás. Egy tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködéses betegek 74 százaléka szenved bőrszárazságtól. 

 

Vitiligo, pigmenthiány 

A vitiligo betegség egy pigmentációs zavar, melynek hátterében az epidermális melanocyták elleni autoimmun reakció áll. Ez a pigmentációs zavar gyakran társul valamilyen egyéb autoimmun betegséghez, közöttük gyakran pajzsmirigy autoimmun betegséghez. Ezért vitiligo fennállása eseten mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonok ill. antitestek laboratóriumi vizsgálata. 

Sárga tenyér 

bőrpanasz pajzsmirigyzavar miatt

Foto:123rf.com

A sárgás elszíneződések a tenyéren gyakori a kétkezi munkát végzőknél, hiszen a fizikai munka miatt kialakuló bőrkeményedés és a szennyeződések könnyen elszínezhetik a tenyéren lévő bőrt. Azonban Hashimoto betegség is okozhatja a problémát, ugyanis ekkor nagy mennyiségű béta-karotin halmozódhat fel, mivel zavart szenved az A-vitamin anyagcsere, s a béta karotin nem tud megfelelő mértékben A-vitaminná alakulni – ez pedig sárgás-narancsos elszíneződést eredményezhet a bőrben. 

Fotó: 123rf.com

Vörös orcák 

A rosacea jellemzően az arcon megjelenő, viszonylag gyakori, bőrpírral, értágulatokkal és kis göbökkel járó bőrbetegség. Több tanulmány is igazolja, hogy a kellemetlen bőrbetegség és az autoimmun pajzsmirigy betegség között összefüggés lehet; amellett, hogy ronthatja a rosaceás bőr állapotát, generálhatja is a problémát a hormonzavar- mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje. 

Foto:pixabay.com

Kezeléssel a bőrproblémák mérsékelhetőek 

Amennyiben valaki az említett panaszokat tapasztalja, érdemes vizsgálatokat végeztetnie pajzsmirigyzavarok irányában, mely laborvizsgálatot (TSH, fT4, fT3, rT3, aTPO, aTG) és a szerv ultrahangos ellenőrzését foglalja magában. Ha bebizonyosodik a pajzsmirigy probléma, akkor a megfelelő terápia hatására általában a zavaró tünetek mérséklődnek vagy teljes egészében megszűnnek. 

Forrás: Budai Endokrinközpont