Ha boldogok vagyunk, tovább élünk!

Brit kutatók szerint a boldog emberek az átlagosnál tovább élnek. Siettek azonban leszögezni, hogy nem bizonyított, hogy csupán a boldogság meghosszabbítja az életet, mint ahogyan az sem, hogy a negatív érzések éveket vennének el tőlünk.

Ugyanakkor „a kutatás érdekes kapcsolatot mutatott ki a percről percre változó hangulatok és a túlélés között” – vélekedett a tanulmány szerzője, Andrew Steptoe, a Londoni Főiskola Népegészségügyi Tanszékének igazgatója. „Most az a feladat, hogy felmérjük, mindezek az eredmények hogyan segíthetnek az emberek egészségi állapotának javításában.”

A szakemberek szerint a boldogság és az egészség összefügg, ám azt még nem tudjuk, milyen módon. „Vajon a betegség tesz minket boldogtalanná, vagy épp ellenkezőleg, a boldogság megvéd a betegségektől? Kutatásunk a második lehetőséget támasztja alá.” – mondta el Steptoe.

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat legfrissebb online kiadásában jelent meg.

A kutatás során 3580 embert vizsgáltak meg, akik életkora 52 és 79 év között volt. 24 óra alatt összesen négy alkalommal kellett arról nyilatkozniuk, hogyan érezték éppen magukat: boldogan, izgatottan, elégedetten, vagy éppen aggódtak, féltek vagy szorongtak. A tudósok célja a pozitív és a negatív hatások feltérképezése volt.

k25kc2mh7

Az elkövetkezendő öt év során a leginkább negatív harmadba tartozók 7 százaléka hunyt el, szemben a legpozitívabbak 3,6 százalékával. Miután a kutatók kiiktatták az elemzésből az olyan befolyásoló tényezőket, mint a jövedelem, a nem, a depresszió és az egészségi állapot, úgy tapasztalták, hogy a boldog emberek 35 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el, mint a boldogtalanok. „Mindez nem magyarázható azzal, hogy a pozitívabb emberek fiatalabbak, gazdagabbak, tanultabbak vagy egészségesebbek volnának” – szögezte a Steptoe.

A kutatók feltették a kérdést, a negatívitás miért jár együtt rövidebb élettel. „A szorongás és a boldogtalanság gyakran egy már meglévő betegséggel függ össze. Ezért nem jelentős a depresszió és a túlélés kapcsolata” – magyarázta a szakember.

Azt a kutatók is elismerik, hogy a kísérletnek megvannak a korlátai. Csak a halálozások számát figyelték, azt nem, milyen speciális ok – például daganat – vezetett hozzájuk. A megfigyelés időszaka is rövid, csupán 24 óra volt, és nem vették számításba az olyan kockázati tényezőket, mint például az elhízás. Az üzenet azonban így is egyértelmű: dolgozzunk meg azért, hogy minél pozitívabbak lehessünk a mindennapi életünk során.

Forrás: