Fáj és ártalmas a botox? Döntsünk le minden tévhitet!

A bőr öregedése ellen érdemes a húszas éveinkben is tenni, ugyanis ha időben és tudatosan elkezdünk foglalkozni a bőrápolással, arcunk sokáig szép és egészséges marad. Akkor sincs nagy baj, ha későn kapunk észbe, ma már számtalan módszer van arra, hogy visszaforgassuk az idő kerekét, és utólag tegyünk a ráncok ellen.

Világszerte a botox a legismertebb módszere az arcfiatalításnak, de számos tévhit is kering vele kapcsolatban – hívja fel a figyelmet Dr. Parrák Zita, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

A ránctalanítás egyik közkedvelt módszere a botulinum A toxinnal, közismertebb nevén botox-szal történő kezelés, ami gyors, fájdalommentes és az eredménye látványos. A kezelés alkalmas a szemöldökök közötti ráncok (a glabella), a homlokráncok, és a szarkalábak, kezelésére.

Az eljárást vékony tűvel végzik, és egy botulinum toxin nevű bakteriális fehérjét juttatnak a ráncokat képző izmokba, ami gátolja az idegvégződések és az izom közti ingerület átvitelt. Az eljárás kb. 15-20 percig tart. A botox hatása 7-10 nap alatt teljesedik ki, melynek segítségével a felületesebb ráncok csaknem teljesen megszűnnek, a mélyebbek pedig látványosan sekélyebbé válnak”– mondja Dr. Parrák Zita.

A botox után az arc fiatalosabb, láthatóan pihentebb lesz, a tekintet vidámmá és egészségesen csillogóvá válik. A kezelés hatása akár fél évig is tart, és egy éven belül többször is elvégezhető. A botox tulajdonképpen ellazítja a ráncokat okozó izmokat, így nem tudják a felettük levő bőrt „összegyűrni”, vagyis ráncokat képezni. A kezelés világszerte nagy népszerűségnek örvend, de sok tévhit is kering vele kapcsolatban.

 

Fájdalmas?

 
A vékony tűvel beadott injekció okozhat némi kellemetlen érzést, a fájdalom azonban csak minimális, könnyen elviselhető: “Nem rosszabb, mint egy kis csípés. Nem véletlen, hogy sokan szó szerint ebédszünetben ugranak ki egy kezelésre, mert 15-20 perc alatt megvan és nem hagy nyomot a beavatkozás” – mondja a szakember.

 
Drága?

 
Ma már teljesen elérhető áron kipróbálható a botox, a népszerű és széles körben alkalmazott eljárás kiváló lehetőség a sokkal drágább plasztikai sebészeti beavatkozásoknál, és ha nyitott szemmel járunk, olykor akciós áron is felfrissíthetjük arcunkat.

 
Csak az arcon alkalmazható?

 
Dr. Parrák Zita felhívja a figyelmet arra, hogy a botox az arcon kívül sok más célra is használható. “A migrénekkel küzdők esetében is megoldást jelenthet, hiszen egy kezeléssorozat akár teljesen megszüntetheti a fájdalmakat, de az inkontinencia tüneteinek enyhítésére és nagyfokú izzadás csökkentésére is alkalmazzák, mert a botox ideiglenesen blokkolja a verejtékmirigyek működését. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy az eljárástól nem szűnik meg az izzadás, csak mérséklődik. A test hőjének párolgása elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, hiszen az izzadás hűti testünket és ezzel védi a szerveket a túlmelegedéstől.”

Elbúcsúzhatunk a mosolytól?

Sok híresség képét látva elszörnyedünk, hogy “szegény, túlzásba vitte a botoxot, új arcára rá sem lehet ismerni!” Legalábbis sokan ezt gondolják még akkor is, ha egy komolyabb arcfelvarráson esett át az illető. Ha a beavatkozást profi szakember végzi, az eredmény nem kifejezéstelen és merev arc, hanem egészséges, szép vonalak. Noha a ráncok és szarkalábak eltűnnek, a páciens a kezelés után is képes lesz az érzelmeket mimikával kifejezni, mosolyogni.

Forrás: New Beauty, purecom
Kép: Pinterest

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.