3 tévhit a medencefenék – izomzatról


Nem, nem kell állandóan Kegel-gyakorlatokat végezni…
Cardi B “WAP” című dalától kezdve Gweneth Paltrow Yoni tojásain (hüvelygolyókhoz hasonlít) keresztül az emberek most többet beszélnek a medencefenék egészségéről, mint valaha.

De mi is pontosan az a medencefenék – és tényleg számít-e, ha elhanyagoljuk a Kegelt?
A medencefenék-izmok a medence alján elhelyezkedő izmok csoportja. “Az ezen a területen található izmok támogatják a beleket, a húgyhólyagot, valamint a méhet és a hüvelyt” – mondja Nichole Butler szülész-nőgyógyász. Lényegében a medencefenék egy kritikus fontosságú izomcsoport, amely támogatja a szervezet vizelet- és bélműködését, valamint a szexuális jólétet.

A medencefenék, mint minden izom, erősödhet izolált gyakorlatokkal, vagy gyengülhet trauma vagy alulhasználat miatt. A gyenge medencefenék fájdalmas szexet és inkontinenciát (azaz hólyagszivárgást) eredményezhet. A medencefenék problémái gyakran összefüggnek a terhességgel, a testtömeggel, az életkorral, a medence területét ért traumával, vagy akár az olyan hosszú távú mozgásformával, mint a súlyemelés.

hasfájás

Fotó: 123rf.com

De mivel érzékeny és gyakran kínos, sok nő vonakodik nyíltan beszélni a medencefenékről és annak a szexuális életükre és egészségükre gyakorolt hatásáról. 

Ezért is fontos, hogy eloszlassuk medencefenék egészségével kapcsolatos három legfontosabb mítoszt:

1. A medencefenékkel kapcsolatos problémák ritkák.
Bár egyesek haboznak felfedni a medencefenék-rendellenességüket, a kismedencei szervprolapsust, a diszpareúniát és más, az izgalom vagy orgazmus nehézségeit, ezek a problémák meglehetősen gyakoriak.

“Ha az inkontinenciában szenvedő felnőttek országot alkotnának” – mondja Reider – “az lenne a világ harmadik legnagyobb országa”.

Az UCLA Női Kismedencei Egészségügyi Központjának becslése szerint például minden harmadik szeméremtesttel rendelkező emberből egynél jelentkezik életében kismedencei rendellenesség. A  kezelése egyéni szükségletektől függően változik, de a lehetőségek között szerepel a fizikoterápia, a gyógyszeres kezelés, a pessárok és a műtét.

2. Minden nap Kegelt kell végezni.
A Kegel, vagyis a medencefenék-izom gyakorlatai ugyanolyanok, mint bármely más gyakorlat, amelyek célja az izmok erősítése és a teljesítmény javítása, mondja Dr. Butler.

A Kegel-gyakorlatok során összehúzod és elengeded [a medencefenék] izmait. Lényegében ez a gyakorlat ugyanaz, mintha a vizeletet vagy a gázt próbálnád megállítani, és összehúzod ezeket az izmokat.

A medencefenék jobb működése gyakran jobb hólyagkontrollt jelent, és még azt is megelőzheti, hogy egyáltalán kialakuljanak az izomproblémák. A medencefenék izmainak állandó megfeszítése azonban nem feltétlenül tanácsos.

Ha azonban medencefenékgyakorlatokat végez, azokat megfelelő formában, tudással és odafigyeléssel kell végezni. A medencefenék rehabilitációs programot a beteg sajátos igényeihez és képességeihez kell igazítani, és a kezelés során fokozatosan lehet felépíteni. A kitartás gyakran fontosabb, mint az intenzitás, amikor izomtréningről van szó; a javulás pedig akár három hónapig is eltarthat.

3. A Kegellel bármilyen medencefenék-probléma orvosolható.
A medencefenékgyakorlatok, ha megfelelően végzik, valóban javítják és kezelik az izomzattal kapcsolatos tüneteket. Egy 2012-es, közel 8500 nő bevonásával végzett tanulmány szerint a terhes nők medencefenék-izmainak edzése 50%-kal csökkentette a vizeletinkontinencia kockázatát a szülés előtt és 35%-kal a szülés után.

A Kegel és más edzőgyakorlatok azonban nem mindig elegendőek az olyan problémák megoldásához, csökkentéséhez vagy megelőzéséhez, mint az inkontinencia vagy a fájdalmas közösülés. A tünetek teljes körű kezeléséhez fizikoterápiára, kismedencei eszközökre vagy akár műtétre is szükség lehet. A medencefenék fizikoterápia “csodákat művel”, de a medencefenék egészségével kapcsolatban a legfontosabb dolog az, hogy rendszeresen, őszintén beszélgessünk orvosunkkal.

Nem számít, milyen életszakaszban van – javítani szeretné szexuális életét, gyermeket vár, vagy a menopauzán megy keresztül -, kezébe veheti a medencefenék egészségét, és megelőzheti vagy javíthatja a medencefenékkel kapcsolatos problémákat.

Miért gyengül a medencénk a kor előrehaladtával, és mit lehet tenni ellene?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.