Endometriózis – Tények és tévhitek a betegségről     1.rész

A méheltávolítás nem gyógyítja a betegséget

Terjed néhány általános tévhit ezzel a legyengítő betegséggel kapcsolatban a köztudatban. Az endometriózis krónikus állapot, mely nemcsak meddőséget, fájdalmat, hanem számos egyéb problémát is okozhat.

Vannak, akik csak hallottak róla, s sajnos bőven akadnak olyanok is, akik átélték vagy ma is a mindennapjaikat teszi tönkre ez a betegség. Az endometriózis egy krónikus állapot, melyben a méh belsejét bélelő szövethez hasonló nő az anyaméhen kívül. Mindez fájdalmat okozhat a menstruáció, a szeretkezés, a vizelés vagy a székletürítés során. Más tünetekért is felelős lehet azonban – így az émelygésért, fáradtságért és a mentális egészségügyi problémákért.

Olykor, a szövet elhelyezkedésétől függően gondot okoz a termékenység szempontjából. Ezenkívül az endometriózis más szervekben vagy azok körül is előfordulhat, beleértve a tüdőt is.

Világszerte a reproduktív korú nők nagyjából 10 százaléka szenved endometriózisban. Mivel a tünetek nagyon változatosak, a betegségben szenvedőknél gyakran késik a diagnózis.

endometriózis

Fotó: 123rf.com

Endometriózis és kockázatok

Az endometriózisnak van néhány kockázati tényezője. Nagyobb rá az esély, ha egy nőnek az anyja, a testvére is szenved tőle, ha a menstruáció 11 éves kora előtt elkezdődött, ha a vérzés erős vagy 7 napnál tovább tart. A 27 napnál rövidebb havi ciklusok bizonyos nőknél szintén emelhetik az endometriózis rizikóját.

Az endometriózis diagnózisának megerősítése gyakran laparoszkópos műtéttel történik, amely általánosan altatásban végzett sebészeti eljárás.

Miután az orvos tisztázta a diagnózist, szó lehet a tünetek kezeléséről hormonterápiával vagy fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. Amennyiben az endometriózishoz kapcsolódó fájdalom súlyos, vagy ha a termékenységet befolyásolja, a műtét segíthet. Jelenleg azonban nincs ismert gyógymód az állapotra.

Az ismert tények ellenére sok mítosz, tévhit övezi az endometriózis betegséget.

A témát most alaposabban körbejárta dr. Barbara Stegmann, az Organon és az OB-GYN Woman’s Health klinika vezetője, valamint Carly King, az Entrepreneur and The Health Center Integrative Therapies okleveles természetgyógyász orvosa. Áttekintettek közelmúltban lektorált kutatásokat is, hogy tudományosan alátámasztott igazságokat osszanak meg az endometriózisról.

Endometriózis – tévhitek és mítoszok

1.Tévhit: a menstruáció általában nagyon nehéz, nagyon fájdalmas, vagy mindkettő

A becslések szerint a menstruáló nők több mint fele tapasztal némi fájdalmat a menstruáció során, s az erős fájdalom olykor utalhat az endometriózis jelenlétére. Ugyanakkor, nem minden esetben igaz, hogy akinek fájdalmas a vérzése, az biztosan beteg. A fájdalom más területeken is megjelenhet – lehet az bélfájdalom, vizelési-, ovulációs fájdalom, valamint a test más területein jelentkező fájdalom is. A menstruációs vérzés mennyisége változhat – ahogyan a ciklus hossza is. A ciklusközi vérzés azonban szintén lehet az endometriózis lehetséges tünete. Aggályok esetén legjobb szakemberrel beszélni a panaszokról.

2.Tévhit: a terhesség gyógyíthatja az endometriózist

A terhesség nem gyógyítja meg az endometriózist – szögezték le a szakértők. Néhány nő a tünetek javulását tapasztalja a várandósság alatt, míg mások nem, sőt, akadnak, akik a tünetek súlyosbodását veszik észre.

A babavárás nem gyógymód a betegségre. Ugyanakkor, a terhesség megváltoztatja a hormonszintet. Ez a hormonális eltérés azt eredményezheti, hogy a nők különböző fájdalmakat tapasztalnak a szülés után. A kutatások azt sugallják, hogy a terhesség nem jár előnyökkel az endometriózisban szenvedő hölgyek esetében. A tudósok megjegyzik, hogy bár egyes endometriózis-elváltozások regressziót mutatnak, mások stabilak maradnak vagy növekedni kezdenek.

3.Tévhit: a méheltávolítás gyógyíthatja az endometriózist

Egy, 137 méheltávolításon átesett, endometriózisban szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a résztvevők 84 százaléka volt elégedett a műtét utáni eredménnyel. Bár a méheltávolítás sok embernél enyhítheti az endometriózis tüneteit, az állapot a műtét után kiújulhat – hívták fel a figyelmet a szakértők.

A tünetek folytatódhatnak, ha a méhen kívül még mindig vannak méhnyálkahártya elváltozások. Az endometriózis az ösztrogénre reagál, amelyet a petefészkek termelnek. A méheltávolítás jellemzően a méhet iktatja ki a petefészkekkel szemben, ezért nem gyógyítja meg az endometriózist.

Az endometriózisnak különböző típusai vannak – léteznek felszínen lévő elváltozások, de olyanok is, amelyek a bélbe és más szervekbe hatolnak. Ezt a típust mélyen beszűrődő endometriózisnak (DIE) nevezik. Ezen elváltozások valószínűleg akkor sem javulnak, ha eltávolítják a petefészkeket vagy elnyomják a hormonokat.

4.Tévhit: az endometriózis csak a női nemi szerveket érinti

Az endometriózis elváltozásai leggyakrabban a medence területén és a has alsó felében találhatók. Bárhol kifejlődhetnek azonban a testben. A legtöbb endometriózis valójában nem a reproduktív szerveket érinti – a has belsejében, a peritoneumnak nevezett felületen implantálódik. Ez okozza a fájdalmat. Az endometriózis azonban szinte bárhol megtalálható, a tüdő nyálkahártyájában, sőt az agyban is előfordul, ahol görcsrohamokat okoz, amikor a nő menstruál. Ez szerencsére nem túl gyakori. Szakorvosának ilyen esetben tisztában kell lennie az állapottal és fontos segítenie abban, hogy a nő felismerje a vészjeleket.

Egy 2017-es, egereken végzett tanulmány – amely azt vizsgálta, vajon mennyire vándorolhatnak az endometriumból származó sejtek a test más szerveibe -, azt sugallja, hogy a medencétől távoli helyeken előforduló endometriózis gyakoribb lehet, mint azt korábban a tudósok gondolták.

A cikket folytatjuk.

Endometriózis mellett sajnos a stroke is jelentkezhet

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.