Ezek az ételek megzavarhatják a hormonháztartását

Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, sőt, még a hangulatunkat is. Fontos tudni, hogy bizonyos ételek a hormonháztartásunkat is megzavarhatják, így ezek fogyasztásával nem árt vigyázni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, vajon miket érdemes inkább csak mértékkel magunkhoz venni.

A nők esetében a hormonszint erősen befolyásolhatja az érzelmeket: egyes, meghatározott menstruációs ciklusokban ugyanis hatással lehet az agy működésére.

Hormonok és érzések – Mi az összefüggés köztük?

Bizonyos hormonok túl kevés, illetve túl nagy mennyisége igen kellemetlen tüneteket és betegségeket is okozhatnak (pl. IR, PCOS, pajzsmirigyzavarok). Számos oka van annak, hogy hormonális egyensúly felborul, de a fő bűnös leggyakrabban az életmódunk. A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, így érdemes tudni, mely ételek azok, melyek megzavarhatják ezt a kényes hormonális egyensúlyt.

Foto:123rf.com

Szója

Bár a szójabab igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők körültekintően bánjanak vele. A szója ugyanis egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben. Ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek csökkentsék az elfogyasztott mennyiséget, vagy kerüljék a fogyasztását.

Kávé

Bizonyos mennyiségben a kávé (koffein) jótékony hatással bír, ráadásul segít megbirkózni a fáradt reggelekkel. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt belőle, az megnöveli a kortizol szintjét, ami egyfajta stressz hormon. Ha túl sokáig túl sok kortizolt állít elő a mellékvese, úgy az előbb-utóbb kimerül és mellékvese fáradtság lép fel. Érdemes figyelembe venni a szervezet cirkadián ritmusát is. A reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizol szintje, hiszen ébreszti magát a szervezet, így a kávézást érdemes későbbre tenni, kb 10-11 órára, amikor csökkenni kezd a kortizol mértéke és mi is fáradtabbnak érezzük magunkat. Napi 400 mg koffein még biztonságosan fogyasztható az USDA ajánlása szerint- mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Foto:123rf.com

Goitrogén növények

A goitrogén anyagok azok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják (általában gátolják) a pajzsmirigy egészséges működését. Ide tartoznak az úgynevezett keresztesvirágú zöldségek: brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta félék…stb. Pajzsmirigy alulműködés esetén ezen zöldségek fogyasztását csökkenteni kell. Heti 1-2 adag, fedő nélkül főzött karfiol, brokkoli fogyasztható pajzsmirigy alulműködés esetén.

Foto:123rf.com

Alkohol

Az alkohol megzavarja az inzulin átlagos termelését, és károsítja a nemi hormonokat termelődését. Csökkenti a tesztoszteron termelést a férfiaknál és megzavarhatja a menstruációs ciklust a nőknél, ráadásul káros hatással van a stresszhormonok szintjére is. Kezdetben az alkohol fokozza a jó kedvet, mivel növeli a szerotonin szintjét, de utána gyorsan mélyre zuhan. Az ilyen italok befolyásolják a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet, melyek igen fontos hormontermelő területek.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.