Hormonok és érzések – Mi az összefüggés köztük?

A nők esetében a hormonszint erősen befolyásolhatja az érzelmeket: egyes, meghatározott menstruációs ciklusokban ugyanis hatással lehet az agy működésére.

A tudósok MRI segítségével vizsgálták a kísérleti alanyok agyát, és megállapították, hogy a ciklus különböző időszakaiban, a hormonok különböző területeket aktiváltak. A kísérletek során, az MRI vizsgálat alatt a nőknek különböző képsorozatokat mutattak, amelyeket értékelniük kellett aszerint, hogy kellemesnek, kellemetlennek vagy semlegesnek tartották-e őket.

,,A kiértékeléskor megállapították, hogy a ciklus korai szakaszában a nőkre még nincsenek hatással a hormonok” – olvasható a HealthDay cikkében. A ciklus közepe felé haladva azonban a kutatók észrevették, hogy a képek hatására aktiválódott az oldalsó prefrontális kéreg, valamint az agy egyéb területei is, amelyek az érzelmek alakításáért felelősek.

Ekkor ugyanis a hormonszint már jelentősen megemelkedik a szervezetben. ,,A kísérletek rávilágítanak, hogy a nők esetében mennyire fontos szerepet játszanak a hormonok az érzelmek alakulásában” – mondta dr. Rogerio Lobo. Ez talán magyarázatot adhat arra is, hogy miért fordulnak elő a nők esetében kétszer gyakrabban a különböző kedélybetegségek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.