Ezek a legfontosabb tünetei az idegrendszer kimerülésének

Az idegösszeomlás kemény dolog. Akkor következik be, amikor a stressz már elviselhetetlenné válik az életedben, és a mindennapos tevékenységeidet is lehetetlenné teszi.

Érdemes idejében felfigyelni azokra a jelekre, amelyek megmutatják, hogy a tűrőképességed határán jársz!

Az idegösszeomlás nem csak a lelkedet viseli meg. Amikor a feszültség és a szorongás már elviselhetetlen mértékűvé válik az életedben, könnyen azon kaphatod magad, hogy a mindennapi tevékenységeidet sem vagy képes elvégezni, néha a puszta felkelés is nehezedre esik. Ám a teljes lelki összeomlás nem a semmiből jön. Ha tartósan feszült vagy, lelki és testi szinten egyaránt számos jel hívja fel a figyelmet arra, hogy tenned kell a stressz ellen. Ha időben észreveszed ezeket a jeleket, még megállíthatod a teljes lelki összeomláshoz vezető folyamatot.

Ez az a pillanat, amikor sürgősen szabadságot kell kivenned, és meg kell ajándékoznod magad azzal a pihenéssel, amelynek során nem egyszerűen abbahagyod a munkát, hanem aktívan dolgozol a stressz feloldásán, és azon, hogy megoldást találj a folyamatos feszültséget okozó problémákra. Ebben a fázisban a szakember, például pszichológus, pszichiáter is sokat segíthet. Vajon mi mutatja, hogy sürgősen ki kell kapcsolódnod, mert ha nem teszed, akár napokon belül is összeomolhatsz lelkileg?

Az idegösszeomlás legsúlyosabb testi előjele: szabálytalan szívverés

Az idegösszeomlás egyik leggyakoribb fizikai előjele, ha össze-vissza ver a szíved. Ha úgy érzed, hogy a szíved mindjárt kiugrik, és alig tudsz lélegezni, az már komoly figyelmeztető jel, de sajnos ezek a tünetek abban is akadályoznak, hogy lehiggadj, hiszen önmagukban is félelmet keltőek. Érdemes orvoshoz fordulni, hogy rájöhess, nem valódi szívproblémák állnak-e a háttérben. Ha viszont a szívbetegséget kizárja az orvos, tudatosan dolgoznod kell a stresszoldáson, például testedzéssel vagy légzőgyakorlatokkal. Szakértő segítséget is érdemes kérned a lelked problémáinak megoldásához.

Persze minden vitamin fontos, de különösen érdemes foglalkozni a C- és a D-vitamin pótlásával, ugyanis ezeknek számos jótékony hatása van a szervezetedre – szakértő tippjeivel.

Még nem szedsz C- és D-vitamint? Tudd meg, hogy miért kellene!

A tenziós fejfájás is lehet az idegösszeomlás jele

A fejfájás egyik leggyakoribb formája az úgynevezett tenziós, vagyis feszültség okozta fejfájás. A stressz miatt sokszor befeszülnek a nyak és a váll izmai, ennek pedig fejfájás lehet a következménye. Érdemes ilyenkor lazító gyakorlatokkal, nyújtással, masszázzsal oldani az izmok feszültségét, de már az is sokat segíthet, ha javítasz a tartásodon.

Foto:123rf.com

Az alvászavarok tartós feszültséget jeleznek

Ha stresszes vagy, nem könnyű kipihenni magadat éjszakánként, még akkor sem, ha egyébként sokat alszol. Az idegösszeomlás első jele az is lehet, ha sok órányi alvás után is fáradtan kelsz fel, vagy egyszerűen csak szívesen ágyban maradnál egész napra. De az is feszültséget jelez, ha egyszerűen nem tudsz elaludni este, vagy éppen többször is felébredsz éjszakánként. Ne az altató legyen a megoldás, inkább az okot, vagyis a stresszt kezeld.

 

Idegösszeomlás 02

Fotó: pixabay.com

 

A gyomrod is rendetlenkedik

Az idegesség és a szorongás gyomorpanaszok formájában is jelt adhat magáról. Az emésztőrendszer közvetlen kapcsolatban áll az idegrendszerrel, nem csoda hát, hogy ha az idegeidet túlterheli a feszültség, az gyorsan a gyomrodra megy. A rossz emésztés, a hasmenés, vagy akár az olyan súlyosabb kórképek, mint az irritábilis bél-szindróma is árulkodhatnak a tested számára már elviselhetetlen feszültségről, amely akár az idegösszeomlás előszobája is lehet.

Nem tudsz koncentrálni

A közelgő idegösszeomlás másik előjele lehet, ha egyszerűen képtelen vagy a munkádra koncentrálni. Az agyra ugyanis komoly terhelést ró a stressz, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy teljes figyelemmel fordulj a feladataid felé. Ilyenkor a munkád is egyre rosszabb lesz, ami még mélyebbre taszít a stresszben. Inkább vegyél ki pár hét szabadságot, és igyekezz feloldani a feszültséget.

Foto:pixabay.com

Folyamatosan szorongsz

A folyamatos félelem és szorongás szinte teljesen lebénít, ilyenkor képtelenek vagyunk túllátni az aktuális pillanaton. Ha úgy érzed, hogy a szorongás már a hétköznapjaidat is uralja, mindenképp keress fel egy szakembert, például pszichológust vagy pszichiátert, mielőtt a félelemből teljes idegösszeomlás lesz.

Forrás: ripost.hu

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index