Ételek, amikről korábban azt mondták megölnek, ma viszont egészségesnek tartjuk őket

Ezért nem kell feltétlenül hinni az éppen divatos táplálkozási trendeknek.

Időről időre szárnyra kelnek új nézetek, elgondolások, amelyek hatására korábban egészségesnek hitt ételeket tesznek emberek milliói tiltólistára, vagy éppen fordítva: végre esznek olyat, amit korábban az ördögtől valónak gondoltak. Mérték nélkül semmit se fogyasszunk, de azért jó hír, hogy megdőlt néhány tévhit az elmúlt időszakban.

Kenyér

A kenyér „rossz” megítélése talán onnan ered, hogy szervezetünk gyorsan cukorrá alakítja a szénhidrátokat. Ez a hirtelen lebomlás viszont nem feltétlenül káros, sőt! Ha gyors üzemanyagra van szükségünk, a kenyér szuper megoldás, nem mindegy azonban, hogy milyen fajtájú szénhidrátokat fogyasztunk. A fehér kenyerek nem igazán táplálóak, ráadásul gyorsan megdobják a vércukrot, ezzel szemben a teljes kiőrlésű fajták tele vannak emésztéssegítő és jóllakottságérzetet biztosító rostokkal. Nem csoda, hogy a kenyér az egyik legősibb táplálék.

Tészta

Már kaphatóak magas fehérje- és rosttartalmú tészták, illetve gluténmentesek és persze 100%-ban növényi alapúak is. Így hát kimondhatjuk, hogy a tésztafélék egyáltalán nem üres kalóriák, csupán jól kell választanunk.

A zsírok valamennyi fajtája

Sokáig egy kalap alá vették az összes zsírt, ma már tudjuk, hogy ez mekkora hiba volt. A kép ennél jóval árnyaltabb: a telített zsírok (pl. vörös húsok) ugyan összefüggenek a szívbetegségek kialakulásának kockázatával, ám a telítetlen zsírok (olívaolaj, avokádó, halak) javítják a szívizomzatot, illetve segítenek a fogyásban is.

Zsíros tej

Korábban a zsírszegény tejek fogyasztását ajánlották, mára azonban az az uralkodó vélemény, hogy a tejtermékekben található telített zsír nem olyan kockázatos, mint a húsokban. És mivel zsírral könnyen el lehet telni, a dietetikusok gyakran javasolják a zsírszegény tej és joghurt zsírosabb fajtákra cserélését.

Tojás és tojássárgája

Éveken keresztül a csak fehérjéből készült rántottát tartották az egyik legegészségesebb reggelinek, mert a fel nem használt sárgájában koncentrálódik a tojás zsír- és koleszterintartalma. Mára azonban az a nézet vált elterjedtté, amely szerint az élelmiszerekben található koleszterin nem befolyásolja szervezetünk koleszterinszintjét, plusz a tojássárgája elképesztő ásványianyag és vitaminbomba.

Burgonya

 

Magas szénhidráttartalma miatt sokáig tiltólistán volt, de mértékkel szükségünk van szénhidrátra. Akkor miért ne választhatnánk a burgonyát? Rengeteg B6- és C-vitamint tartalmaz, tehát nem csak laktató, hanem tápláló és egészséges is.

Fotó: 123rf.com

Gyümölcsök és gyümölcscukor

Szervezetünk másképp emészti meg a természetes és a finomított cukrokat, azaz a vércukorszintünkre is más hatást gyakorolnak. A legtöbb gyümölcs pedig a cukor mellett dugig van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így fogyasztásuk mindenképpen egészségesnek tekinthető. Persze diéta esetén figyeljünk az energiatartalmukra!

Mogyoróvaj

Friss nézetek szerint a mogyoróvaj az egészséges táplálkozás egyfajta titkos fegyvere… Gyorsan el lehet vele telni, jól kiegészít más élelmiszereket, emellett pedig nagyszerű fehérjeforrás.

Kávé

A mértékkel fogyasztott kávé egy sor betegség előfordulási esélyét csökkenti – írja számtalan tanulmány.

Bor

A vörösborban megtalálható antioxidáns számos betegség kialakulásától megóvhat bennünket, ám a kulcs ezúttal is a mértéktartás, hasonlóan a kávéhoz.

Forrás: ÍzesÉlet.hu

Forrás: nuus.hu